Tips over Voeding en Afvallen
Graag leg ik jou uit waarom bepaalde voeding wel of niet gezond is. Wat het eigenlijk is dat je eet. Of welke tips handig zijn bij afvallen. Je vindt dit allemaal terug in dit blog.
Zoek je specifieke informatie over Vrouw en Overgang of het veranderen van Eetgewoontes en Grip op Eetgedrag?
Of zou je graag eens willen overleggen over wat ik voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor de gratis intake.
Suikerclaim op het etiket
Een suikerclaim als ‘suikervrij’, ‘suikerarm’ en ‘zonder toegevoegd suiker’: Wat betekent dit en wanneer ben je goed bezig? Moet je suikervrij eten? Volledig suikervrij eten is niet mogelijk. Het zit vaak van nature in producten. Denk aan fruit, zuivel, groenten, granen. Dit zijn gezonde producten vanwege vezels, vitaminen, mineralen, eiwitten, enzovoorts. Het advies van…
Is bewerkt voedsel ongezond?
Wat hoort er nu precies bij onbewerkt, bewerkt en ultrabewerkt voedsel? Brood maken is toch ook een bewerking? En hoe eet je dan gezond? Classificatie (ultra)bewerkt, onbewerkt We kennen de NOVA-classificatie. Die bestaat uit 4 groepen. Onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen, zoals: gekookt, gedroogd, gemalen, geroosterd, ingevroren en gemalen, vers sap, yoghurt. Bewerkte culinaire…
Wanneer heb je prediabetes? En hoe los je het op?
Prediabetes is het voorstadium van diabetes. Je herkent prediabetes door af en toe je bloedglucose te laten onderzoeken bij de huisarts. In deze fase reageert je lichaam al minder goed op insuline en krijgt het meer moeite met het verwerken van koolhydraten. Daardoor loopt de bloedsuikerwaarde op. Gewicht en risico op (pre)diabetes Een risicofactor…
Wereldgerechten van Knorr, wat zit daarin?
Tijdens een Supermarktsafari kreeg ik een vraag over Knorr Wereldgerechten. Hoe kan je zien of die goed zijn? Tijdens mijn safari leer je bijvoorbeeld over portiegrootte, groenten, zout, suiker, verzadigd vet en méér. Waar let je op bij de Wereldgerechten? Knorr Wereldgerechten Knorr heeft heel veel soorten Wereldgerechten. Ik heb er een aantal bekeken voor…
Jodium, hoe haal ik genoeg uit brood en mijn andere voeding?
Jodium is belangrijk voor de schildklierfunctie. Te weinig jodium kan leiden tot een trage schildklierwerking en dus overgewicht. Daarom gebruikt de bakker bakkerszout in het brood. Hieraan is het toegevoegd. Dit is een keuze van de overheid, omdat een jodium tekort vroeger vaak voorkwam in Nederland. Per dag heeft een volwassene 150 microgram (mcg) nodig.…
‘Groentewrap’, is dat een gezonde keuze?
In de supermarkt vind je tegenwoordig groentewraps, groentepizzabodem, groentechips, groente rondo’s en groentepasta. Het is kennelijk nogal hip om overal groente in te verwerken, want dat maakt gezond. Dit worden groente-innovaties genoemd. We eten immers te weinig groenten. Fabrikanten zijn bijvoorbeeld No Fairytales, Magioni, Knorr, Bonduelle. Wat is een groentewrap Een groentewrap is een…
Kun je blind varen op de Nutriscore?
Wat is de Nutriscore? Helpt deze je gezonder kiezen in de supermarkt? Heb je het logo van de Nutriscore al eens in de supermarkt gezien? Je ziet het op steeds meer producten. Dit logo is bedoeld om je in de supermarkt makkelijker de gezonde keuze te laten maken. Maar het blijkt dat je juist ook…
Duurzame én gezonde voeding
Duurzame en gezonde voeding: het is mogelijk om de hele wereld in 2050 op deze manier te voeden. En dat is binnen de draagkracht van onze planeet. Het prestigieuze EAT Lancet-rapport, opgesteld door 37 internationale wetenschappers, concludeert: ‘We moeten naar een meer plantaardig dieet, we moeten efficiëntere landbouwtechnieken toepassen en minder voedsel verspillen.’ Mens én…
Calcium, waar zit het in?
‘Melkproducten, die heb je toch niet persé nodig om voldoende calcium binnen te krijgen! Eet gewoon donkergroene groenten, daar zit genoeg in.’ Deze uitspraken duiken regelmatig op in de media. Maar is het waar? De aanbeveling voor calcium Volwassenen hebben 950 mg calcium per dag nodig. Vrouwen 50+ 1100 mg en iedereen van 70+ 1200…
Is Griekse yoghurt 10% gezond?
Zijn Griekse Yoghurt 10% en andere zuivel nou wel óf niet gezond? Hoe zit dat nou met zuivel-vetten? Het vliegt van links naar rechts. Volvette kaas is goed. Óf bevat volvette kaas teveel verzadigd vet? Je moet roomboter nemen …. óf juist niet. De verkoop van Griekse yoghurt 10% is enorm gestegen, maar dat is…
Is plantaardige ‘zuivel’ beter?
Bij Dokters van Morgen werd, in de uitzending van 25 november over leefstijlgeneeskunde bij hoge bloeddruk, gezegd dat plantaardige ‘zuivel’ gezonder is dan dierlijke zuivel. Waar komt dat vandaan en is dierlijke zuivel dan ongezond? Plantaardige ‘zuivel’ – neem de sojavariant Zuivel en eiwit Eerst even voor de duidelijkheid: de naam zuivel mag bij…
Welke bak- en braad of olie is goed?
Bak- en braad en andere bakvetten zijn er in verschillende soorten. Is er dan iets mis met gewone olie of roomboter? Waarom is er zo’n enorm aanbod aan bak- en braadproducten in flesjes en pakjes? Wat zit erin? En wat doen we met kokosvet ofwel kokosolie? De hoofdregel Gebruik vloeibaar vet om in te…
- 1
- 2
- 3
- …
- 8
- Volgende »