Tips over Voeding en Afvallen

Graag leg ik jou uit waarom bepaalde voeding wel of niet gezond is. Wat het eigenlijk is dat je eet. Of welke tips handig zijn bij afvallen. Je vindt dit allemaal terug in dit blog.

Zoek je specifieke informatie over Vrouw en Overgang of het veranderen van Eetgewoontes en Grip op Eetgedrag?

Of zou je graag eens willen overleggen over wat ik voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor de gratis intake.

knorr wereldgerechten

Wereldgerechten van Knorr, wat zit daarin?

Door Annette | 24 november 2023

Tijdens een Supermarktsafari kreeg ik een vraag over Knorr Wereldgerechten. Hoe kan je zien of die goed zijn? Tijdens mijn safari leer je bijvoorbeeld over portiegrootte, groenten, zout, suiker, verzadigd vet en méér. Waar let je op bij de Wereldgerechten? Knorr Wereldgerechten Knorr heeft heel veel soorten Wereldgerechten. Ik heb er een aantal bekeken voor…

Jodium

Jodium, hoe haal ik genoeg uit brood en mijn andere voeding?

Door Annette | 6 oktober 2023

Jodium is belangrijk voor de schildklierfunctie. Te weinig jodium kan leiden tot een trage schildklierwerking en dus overgewicht. Daarom gebruikt de bakker bakkerszout in het brood. Hieraan is het toegevoegd. Dit is een keuze van de overheid, omdat een jodium tekort vroeger vaak voorkwam in Nederland. Per dag heeft een volwassene 150 microgram (mcg) nodig.…

groentewrap

‘Groentewrap’, is dat een gezonde keuze?

Door Annette | 1 juni 2023

In de supermarkt vind je tegenwoordig groentewraps, groentepizzabodem, groentechips, groente rondo’s en groentepasta. Het is kennelijk nogal hip om overal groente in te verwerken, want dat maakt gezond. Dit worden groente-innovaties genoemd. We eten immers te weinig groenten. Fabrikanten zijn bijvoorbeeld No Fairytales, Magioni, Knorr, Bonduelle.   Wat is een groentewrap Een groentewrap is een…

Nutriscore A

Kun je blind varen op de Nutriscore?

Door Annette | 7 maart 2023

Wat is de Nutriscore? Helpt deze je gezonder kiezen in de supermarkt? Heb je het logo van de Nutriscore al eens in de supermarkt gezien? Je ziet het op steeds meer producten. Dit logo is bedoeld om je in de supermarkt makkelijker de gezonde keuze te laten maken. Maar het blijkt dat je juist ook…

Eat Lancet Planetary plate Duurzaam en gezond

Duurzame én gezonde voeding

Door Annette | 23 november 2022

Duurzame en gezonde voeding: het is mogelijk om de hele wereld in 2050 op deze manier te voeden. En dat is binnen de draagkracht van onze planeet. Het prestigieuze EAT Lancet-rapport, opgesteld door 37 internationale wetenschappers, concludeert: ‘We moeten naar een meer plantaardig dieet, we moeten efficiëntere landbouwtechnieken toepassen en minder voedsel verspillen.’ Mens én…

calcium zuivel osteoporose

Calcium, waar zit het in?

Door Annette | 21 mei 2022

‘Melkproducten, die heb je toch niet persé nodig om voldoende calcium binnen te krijgen! Eet gewoon donkergroene groenten, daar zit genoeg in.’ Deze uitspraken duiken regelmatig op in de media. Maar is het waar? De aanbeveling voor calcium Volwassenen hebben 950 mg calcium per dag nodig. Vrouwen 50+ 1100 mg en iedereen van 70+ 1200…

Griekse yoghurt toetje fruit

Is Griekse yoghurt 10% gezond?

Door Annette | 30 juni 2021

Zijn Griekse Yoghurt 10% en andere zuivel nou wel óf niet gezond? Hoe zit dat nou met zuivel-vetten? Het vliegt van links naar rechts. Volvette kaas is goed. Óf bevat volvette kaas teveel verzadigd vet? Je moet roomboter nemen …. óf juist niet. De verkoop van Griekse yoghurt 10% is enorm gestegen, maar dat is…

soja soya

Is plantaardige ‘zuivel’ beter?

Door Annette | 2 december 2020

Bij Dokters van Morgen werd, in de uitzending van 25 november over leefstijlgeneeskunde bij hoge bloeddruk, gezegd dat plantaardige ‘zuivel’ gezonder is dan dierlijke zuivel. Waar komt dat vandaan en is dierlijke zuivel dan ongezond?   Plantaardige ‘zuivel’ – neem de sojavariant Zuivel en eiwit Eerst even voor de duidelijkheid: de naam zuivel mag bij…

vloeibaar bak- en braad

Welke bak- en braad of olie is goed?

Door Annette | 1 september 2020

Bak- en braad en andere bakvetten zijn er in verschillende soorten. Is er dan iets mis met gewone olie of roomboter? Waarom is er zo’n enorm aanbod aan bak- en braadproducten in flesjes en pakjes? Wat zit erin? En wat doen we met kokosvet ofwel kokosolie?   De hoofdregel Gebruik vloeibaar vet om in te…

vakantiekilo's

Makkelijke recepten voor op vakantie

Door Annette | 10 juli 2020

Als je met vakantie gaat en je kookt zelf, is het handig om wat snelle, makkelijke recepten te kennen. Zeker als je op de camping zit of in een huisje met beperkte kookgelegenheid. Dus kijk eens naar onderstaand lijstje (recept per persoon). Maaltijdsalade: Voor deze salade in een afwasteil – lang leve de camping –…

zalm

Zalm gekweekt, biologisch of wild? Welke kies je?

Door Annette | 3 april 2020

Zalm van de kweek, biologisch of wild? De eerste eye-opener: biologische vis is kweekvis, vanwege de controle op de biologische houderij. Wilde vis wordt dus niet aangemerkt als biologisch. Dat zou je niet verwachten. De biologische vis, met het biologische keurmerk, heeft wel meer ‘geluk’ dan gewone kweekvis. Want zij zitten met 35.000 vissen in…

zoete aardappel

Zoete aardappel, is dat gezonder?

Door Annette | 15 januari 2020

Zoete aardappel is géén familie van de aardappel. Deze bataat of yam behoort tot de windefamilie. Gewone aardappels behoren tot de familie van de  nachtschade. We lezen vaak dat de zoete aardappel bij de groenten hooort. Maar in het buitenland wordt ook de gewone aardappel bij de groenten gerekend. In Nederland zetten we ze voedingskundig…