Tips over Voeding en Afvallen

Graag leg ik jou uit waarom bepaalde voeding wel of niet gezond is. Wat het eigenlijk is dat je eet. Of welke tips handig zijn bij afvallen. Je vindt dit allemaal terug in dit blog.

Zoek je specifieke informatie over Vrouw en Overgang of het veranderen van Eetgewoontes en Grip op Eetgedrag?

Of zou je graag eens willen overleggen over wat ik voor je kan betekenen? Maak dan een afspraak voor de gratis intake.

Nutriscore A

Kun je blind varen op de Nutriscore?

Door Annette | 7 maart 2023

Wat is de Nutriscore? Helpt deze je gezonder kiezen in de supermarkt? Heb je dit logo al eens in de supermarkt gezien? Je ziet het op steeds meer producten. Dit logo is bedoeld om je in de supermarkt makkelijker de gezonde keuze te laten maken. Maar het blijkt dat je juist ook op het verkeerde…

Eat Lancet Planetary plate Duurzaam en gezond

Duurzame én gezonde voeding

Door Annette | 23 november 2022

Duurzame en gezonde voeding: het is mogelijk om de hele wereld in 2050 op deze manier te voeden. En dat is binnen de draagkracht van onze planeet. Het prestigieuze EAT Lancet-rapport, opgesteld door 37 internationale wetenschappers, concludeert: ‘We moeten naar een meer plantaardig dieet, we moeten efficiëntere landbouwtechnieken toepassen en minder voedsel verspillen.’ Mens én…

calcium zuivel osteoporose

Calcium, waar zit het in?

Door Annette | 21 mei 2022

‘Melkproducten, die heb je toch niet persé nodig om voldoende calcium binnen te krijgen! Eet gewoon donkergroene groenten, daar zit genoeg in.’ Deze uitspraken duiken regelmatig op in de media. Maar is het waar? De aanbeveling voor calcium Volwassenen hebben 950 mg calcium per dag nodig. Vrouwen 50+ 1100 mg en iedereen van 70+ 1200…

Griekse yoghurt toetje fruit

Is Griekse yoghurt 10% gezond?

Door Annette | 30 juni 2021

Zijn Griekse Yoghurt 10% en andere zuivel nou wel óf niet gezond? Hoe zit dat nou met zuivel-vetten? Het vliegt van links naar rechts. Volvette kaas is goed. Óf bevat volvette kaas teveel verzadigd vet? Je moet roomboter nemen …. óf juist niet. De verkoop van Griekse yoghurt 10% is enorm gestegen, maar dat is…

soja soya

Is plantaardige ‘zuivel’ beter?

Door Annette | 2 december 2020

Bij Dokters van Morgen werd, in de uitzending van 25 november over leefstijlgeneeskunde bij hoge bloeddruk, gezegd dat plantaardige ‘zuivel’ gezonder is dan dierlijke zuivel. Waar komt dat vandaan en is dierlijke zuivel dan ongezond?   Plantaardige ‘zuivel’ – neem de sojavariant Zuivel en eiwit Eerst even voor de duidelijkheid: de naam zuivel mag bij…

vloeibaar bak- en braad

Welke bak- en braad of olie is goed?

Door Annette | 1 september 2020

Bak- en braad en andere bakvetten zijn er in verschillende soorten. Is er dan iets mis met gewone olie of roomboter? Waarom is er zo’n enorm aanbod aan bak- en braadproducten in flesjes en pakjes? Wat zit erin? En wat doen we met kokosvet ofwel kokosolie?   De hoofdregel Gebruik vloeibaar vet om in te…

vakantiekilo's

Makkelijke recepten voor op vakantie

Door Annette | 10 juli 2020

Als je met vakantie gaat en je kookt zelf, is het handig om wat snelle, makkelijke recepten te kennen. Zeker als je op de camping zit of in een huisje met beperkte kookgelegenheid. Dus kijk eens naar onderstaand lijstje (recept per persoon). Maaltijdsalade: Voor deze salade in een afwasteil – lang leve de camping –…

zalm

Zalm gekweekt, biologisch of wild? Welke kies je?

Door Annette | 3 april 2020

Zalm van de kweek, biologisch of wild? De eerste eye-opener: biologische vis is kweekvis, vanwege de controle op de biologische houderij. Wilde vis wordt dus niet aangemerkt als biologisch. Dat zou je niet verwachten. De biologische vis, met het biologische keurmerk, heeft wel meer ‘geluk’ dan gewone kweekvis. Want zij zitten met 35.000 vissen in…

zoete aardappel

Zoete aardappel, is dat gezonder?

Door Annette | 15 januari 2020

Zoete aardappel is géén familie van de aardappel. Deze bataat of yam behoort tot de windefamilie. Gewone aardappels behoren tot de familie van de  nachtschade. We lezen vaak dat de zoete aardappel bij de groenten hooort. Maar in het buitenland wordt ook de gewone aardappel bij de groenten gerekend. In Nederland zetten we ze voedingskundig…

alcoholvrije wijn

Alcoholvrije wijn, is dat een goed idee?

Door Annette | 29 november 2019

Een koel glas witte wijn als aperitief, een stevige rode bij een etentje. Maar graag zonder alcohol. Is alcoholvrije wijn eigenlijk lekker?   Wat is alcoholvrije wijn? Alcoholvrije wijn is wijn waar de alcohol is uitgehaald. Het is dus geen gewoon druivensap, maar heeft ‘echte’ wijn als basis. Zoals bij elke filtering of ingreep, verlies…

feestmaand december

Gezond genieten met de feestdagen in december

Door Annette | 29 november 2019

Tijdens de feestdagen is eten vaak een belangrijk programmapunt. Maar: bijna iedereen zegt dat het eigenlijk niet om het eten zelf gaat. Het gaat juist om samenzijn, verbondenheid en sfeer. Geldt dat ook voor jou? Kijk dan eens of je de feestdagen dit jaar anders in kunt gaan met deze tips. En wat ook handig is om…

Nutriscore

Nutriscore, waarom is dat handig?

Door Annette | 30 juli 2019

Nutriscore is een voedselkeuzelogo. Dit logo geeft voedingsmiddelen een score van A tot en met E. Er wordt daarbij gekeken naar de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels en het aandeel fruit, groente en noten in het product. Via een matrix van berekeningen wordt de score gegeven. Eerst hadden we het ‘Vinkje’, maar…