Duurzame én gezonde voeding

Duurzame en gezonde voeding: het is mogelijk om de hele wereld in 2050 op deze manier te voeden. En dat is binnen de draagkracht van onze planeet. Het prestigieuze EAT Lancet-rapport, opgesteld door 37 internationale wetenschappers, concludeert: 'We moeten naar een meer plantaardig dieet, we moeten efficiëntere landbouwtechnieken toepassen en minder voedsel verspillen.'

Mens én aarde kunnen gezond zijn, zonder een tekort aan voedsel. Het Voedingscentrum schrijft: "Het elegante van het EAT-Lancet-menu is dat het een perspectief voor alle 10 miljard mensen biedt voor een gezond, duurzaam en gebalanceerd voedingspatroon."

Het is een interessant vraagstuk om naar te kijken. De landbouw kampt met de stikstofcrisis vanwege veeteelt. Bossen worden gekapt, o.a. voor verbouwen van veevoer en de productie van palmolie. Wat zou het mooi zijn als we de wereld met z'n allen een beetje beter kunnen maken en leefbaar houden, door net iets anders te gaan eten en plantaardiger te gaan boeren.

 

Minder verspillen

Als we beter letten op verspilling van voedsel, dan besparen we ook nog in de portemonnee. En draagt het bij aan een beter klimaat. Het Voedingscentrum: 'In Nederland wordt een kwart van ons voedsel nooit geconsumeerd. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen.'

 

De Planetary Plate: duurzame en gezonde voeding

Om de wereld te voeden volgens EAT-Lancet is de 'Planetary plate' ontwikkeld. De Planetary Plate bestaat vooral uit verse en hooguit licht bewerkte voedingsmiddelen, grotendeels plantaardig.

Planetary Plate Eat Lancet

 

Greendish

Greendish heeft de EAT-Lancet principes vertaald naar praktische handvatten voor het samenstellen van een duurzaam en gezond menu of gerecht. Voor dit menu van de toekomst zorg je ervoor dat je:

  • Lokaal inkoopt
  • Geen voedsel verspilt
  • Minder vlees eet, maar meer plantaardig

 

De Planetary Plate in de Olijf Voedingsadviespiramide

Met de Richtlijnen Goede Voeding eten we al plantaardiger en dus duurzamer en gezonder. Top! Dit is precies wat ik in mijn praktijk aanbeveel en wat het afvallen kan ondersteunen.

Wil je een stap verder gaan, kijk dan naar de Planetary Plate. Ik verwerkte hem in de Olijf Voedingsadviespiramide.

Nederland heeft voor bepaalde bevolkingsgroepen een hogere aanbeveling voor zuivel dan maximaal aangegeven. Wil je meer weten over hoe jouw duurzame voeding er precies uit zou kunnen zien voor een gezond gewicht? Kom dan eens langs in mijn praktijk.

Via onderstaande afbeelding raak je misschien zelf al geïnspireerd om een kleine stap in de duurzame richting te zetten. Zelf wil ik bijvoorbeeld terug naar maximaal 1x per week rood vlees eten. Met peulvruchten en soja (tofu) kan ik ook nog verder verbeteren. En jij, wat zou jij willen doen?

Duurzaam en gezond Eat Lancet Planetary Plate