Wereldgerechten van Knorr, wat zit daarin?

Tijdens een Supermarktsafari kreeg ik een vraag over Knorr Wereldgerechten. Hoe kan je zien of die goed zijn? Tijdens mijn safari leer je bijvoorbeeld over portiegrootte, groenten, zout, suiker, verzadigd vet en méér. Waar let je op bij de Wereldgerechten?

knorr wereldgerechten

Knorr Wereldgerechten

Knorr heeft heel veel soorten Wereldgerechten. Ik heb er een aantal bekeken voor het algemene beeld. Alles ziet er super lekker uit en gemak dient de mens. Dus ik snap dat je dit graag wilt koken. Ik bekijk ze in het licht van de Richtlijnen goede voeding.

Qua groenten doen ze het eigenlijk best goed. Op de doos staat wat je ervan moet kopen voor het recept. Maar het grootste nadeel is dat de ingrediënten niet volkoren zijn, maar met witte rijst, witte pasta, witte mie, etc. Daardoor mis je een hoop vezels, vitamines en mineralen. Daarnaast zit er vaak schrikbarend veel zout in. Rond 3 gram per persoon. En voor afvallen zijn de kcal vaak te ruim.

Als tip wordt gegeven dat vlees vervangen kan worden door een vegetarische kant-en-klare vervanger. Hierdoor wordt het zout nóg hoger. Ook wordt soms als tip gegeven om het vlees te vervangen door bloemkool of taugé. Een slecht idee, want dan bevat je gerecht nauwelijks eiwit. Soms wordt ook als tip gegeven om peulvruchten te nemen in plaats van vlees. In de Richtlijnen goede voeding staat: eet wekelijks peulvruchten. Een goed plan!

Op de doos staat dat het gerecht voor 2-3 of 4-5 personen (familiegerecht) is. De berekende voedingswaarde is altijd voor 3 of 5 personen. Eet je dus met 2 of 4 personen dit gerecht, dan lopen zout en kcal nog meer op.

 

Hoe kun je de Wereldgerechten gezonder maken?

Net als bij alles geldt: Eet je een keer buiten de Richtlijn, niet een te groot probleem van maken. Je kunt een variant kiezen die gunstiger is op kcal en zout. Wil je de Wereldgerechten gezonder maken, dan zijn dit de do's:

Gebruik de helft van de kruiden-, marinade- en dressingzakjes. Dat scheelt veel zout.

Eet het met 2 of 4 personen. Dan heb je een goede eiwit- en groentewaarde. Verminder dan de hoeveelheid koolhydraten, zodat je op een gezonde hoeveelheid kcal uitkomt.

Eet je het wel met 3 of 5 personen. Voeg dan juist wat extra vlees toe. En gebruik niet alle rijst, pasta, mie. Tenzij je een sporter bent of in de groei.

Wil je hier meer over weten, dan kan ik dat uitleggen in een persoonlijk Gezond Eten Gesprek. Ik kan voor jou berekenen hoeveel rijst, pasta, mie, etc, jij nodig hebt. En ik kan je ook leren etiketten lezen. Want als je weet waar je moet kijken, is het opeens heel eenvoudig.

 

Zelf een Wereldgerecht maken

Natuurlijk kun je ook snel en makkelijk zonder Knorr een Wereldgerecht maken. Dat is nog goedkoper ook. Bovendien: zelf gemaakt smaakt sowieso werelds.

Ik geef je een paar linkjes naar recepten op mijn site. En die zijn natuurlijk lekker volkoren, met voldoende groenten, afgestemd op een goed gewicht, en met een goed op zoutgehalte. Enjoy!

Kip Hawaï

Kip Kerrie

Nachoschotel

Foe Yong Hai