Kun je blind varen op de Nutriscore?

Wat is de Nutriscore? Helpt deze je gezonder kiezen in de supermarkt?

Heb je het logo van de Nutriscore al eens in de supermarkt gezien? Je ziet het op steeds meer producten.

Dit logo is bedoeld om je in de supermarkt makkelijker de gezonde keuze te laten maken. Maar het blijkt dat je juist ook op het verkeerde been gezet kunt worden. Groente, fruit, noten, peulvruchten, vezels en eiwitten zorgen voor plus-punten. Terwijl veel calorieën, suiker, verzadigd vet en zout min-punten krijgen. Het geheel vormt de score: A = de beste score, E = de slechtste score.

Nutriscore

Moeten we de Nutriscore omarmen?

De Nutriscore is uitgevonden in Frankrijk. Inmiddels zijn er 7 EU-landen aangesloten. De Nederlandse voedingsnormen zijn soms anders dan die van de Nutriscore. Daardoor kunnen juist aanbevolen producten, zoals olijfolie, opeens een score C krijgen. En af te raden producten, zoals wit brood, kunnen een A of B scoren. Beiden zijn groene keuzes.

Verwarring alom, dus. Waardoor de politiek zich beraadt of dit het juiste moment is om de Nutriscore al in te gaan voeren. Ik strijd samen met andere professionals tegen de invoering van de Nutriscore op deze manier. Wij zouden graag zien dat de Nutriscore overeenkomt met de Nederlandse Voedingsnorm. Ondertussen zetten steeds meer leveranciers de Nutriscore al op de verpakking - verwarrend dus ❌.

Wat te doen als je een Nutriscore op een verpakking tegenkomt 🧐

  • Besef dat de Nutriscore per product-categorie geldt. Dus een pizza met Nutriscore A is niet gezond. Maar binnen het schap van pizza's wel een betere keuze.
  • Kijk altijd naar de ingrediënten. Zijn de ingrediënten niet volkoren laat het liggen. Witte rijst, witte paste, witbrood met score A - niet meenemen dus. De producten van leveranciers met mooie namen als No-Fairytales of Innocent zijn wél Fairytales en zeker niet onschuldig.
  • Vloeibare olieën en vetten en smeervetten voor op brood zijn wel een goede keuze, ook al hebben ze score C. Datzelfde geldt voor de magere kaassoorten (tot en met 30+).
  • Heeft een koek of reep score A, maar zit het vol met oligofructose of inuline? Dit ingrediënt telt als vezel en geeft dus veel plus-punten voor de Nutriscore. Maar er zit geen vitamine bij, dus kun je ze niet vergelijken met de echt gezonde vezels uit volkoren producten, groenten en fruit. Ik noem het 'nepvezel'.
  • Wanneer fabrikanten suiker vervangen door 'nepvezel' of zoetstoffen toevoegen, geeft dat producten een betere Nutriscore, maar maakt dat ze niet persé gezond. Bijvoorbeeld Ontbijtkoek zero. Je ziet dit ook vaak gebeuren bij Ontbijtgranen. Dit heet Health washing.
  • Diepvriesfrieten krijgen een score A of B, maar worden daarna nog wel in vet gebakken. Dat zie je niet terug in de score.
  • Maaltijd verspakketten kunnen een A scoren, maar vaak moet je er nog ingrediënten bij kopen: vlees, rijst, etcetera. Dus de score van de maaltijd kan anders uitpakken. Bovendien slinken de groenten bij schillen en koken, dus je houdt er veel minder van over.

Conclusie

Blijf altijd je gezonde verstand gebruiken en vaar niet blind op de huidige Nutriscore. Best lastig. Maar let op: Kies volkoren producten, magere/halfvolle naturel zuivel/kaas, vloeibare en smeerbare vetten dan zit je al snel goed voor de Nederlandse voedingsnorm. Dan is de Nutriscore meteen niet meer nodig 😌.

Vind je dit ingewikkeld? Dat kan ik me voorstellen. Boek dan bij mij een privé workshop, waarin we naar jouw supermarkt gaan en de producten die jij graag eet onder de loep nemen. Dat is leuk 😃 en er is vaak vergoeding vanuit je aanvullende verzekering!

 

Update najaar 2023

Het algoritme voor de berekening van de Nutriscore is iets aangepast, waardoor het beter aansluit op de NL Voedingsrichtlijn. Echter, er blijven nog steeds te grote verschillen. Vanaf januari 2024 mogen alle leveranciers de score op hun producten zetten. Het wordt officieel geïntroduceerd in Nederland. Als ze meedoen, dan moet het voor al hun producten, dus niet alleen voor producten die voldoen aan Nutriscore A.

Wil je meer leren over de Nutriscore? Kom op consult voor Etiketten lezen of ga mee op Supermarktsafari.