Vrouw, overgang en menopauze

Vrouwen in de overgang kunnen met goede voeding en leefstijl sneller en makkelijker door de overgang komen. Met minder lichamelijke klachten - denk bijvoorbeeld aan opvliegers, slechter slapen, hartkloppingen - en minder overgewicht.

Ook kun je leefstijl inzetten ter preventie van chronische ziekten na de menopauze. Want een vrouw in en na de overgang raakt hiervoor minder beschermd. Dat komt omdat de beschermende werking van oestrogeen afneemt. Van dit hormoon ga je dan minder aanmaken. Daarom moeten we vanaf dan meer aandacht schenken aan de kwaliteit van onze botten en hart- en vaten met voeding- en leefstijlinterventies.

 

Overgang of menopauze

De overgang is de hele periode van hormoonschommelingen, vaak vanaf je 40-ste levensjaar. De menopauze is het moment van je laatste menstruatie. Als je langer dan een jaar niet meer hebt gemenstrueerd, was dat de laatste. En dus het moment van jouw menopauze. Wil je meer weten over de overgang? Vraag dan het gratis e-book Overgang aan. Doe daarin het testje en je weet of je in de overgang zit. Je leest over wat er gebeurt met je hormonen, de klachten en hoe ik je kan helpen makkelijker door de overgang te komen.

 

Borstkanker (hormonaal gevoelig)

Ook kan je bij behandeling voor borstkanker opeens in de overgang komen. Of door medicatie in het behandeltraject overgangsklachten ervaren. Van je arts krijg je de boodschap mee om niet aan te komen. Maar hoe doe je dat op een gezonde manier? En hoe kun je in deze specifieke situatie overgangsklachten verminderen? Ik geef je graag de benodigde tips. Wil je een afspraak maken voor de gratis intake?

Onderstaande artikelen geven je meer informatie over de voeding en leefstijl in de overgang en na de menopauze.

 

Borstkanker en voeding

Borstkanker en Voeding

Door Annette | 21 januari 2022

Borstkanker komt vaak onverwacht en ontregelt je leven. Je zit in een rollercoaster en krijgt veel te verwerken. Op een gegeven moment kom je weer terug op de rit. Je blijft onder controle van je arts, en kunt steeds meer het dagelijkse leven oppakken. Je hebt misschien ook medicatie gekregen, bijvoorbeeld bij hormonaal (oestrogeen) gevoelige…

makkelijk aankomen

Aangekomen: Waarom is de weegschaal niet aardig voor mij?

Door Annette | 21 oktober 2020

Aangekomen, hoe kan dat nou: Ik doe echt niet gek en toch ben ik opeens, van de een op andere dag, een kilo of meer zwaarder? Of na het weekend of vakantie is het opeens zoveel méér, terwijl ik echt heb opgelet. Ik heb echt geen zak chips of fles wijn achterover geslagen. En voordat…

Vitamine D

Vitamine D voor vrouwen 50+

Door Annette | 8 mei 2020

Vitamine D: waarom en hoeveel Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Deze heb je nodig voor sterke botten en tanden. Calciumrijke voeding en andere mineralen spelen hierbij een belangrijke rol. Vitamine D heb je ook nodig bij tal van andere processen in het lichaam en voor een goede…

overgang

Zit ik in de overgang?

Door Annette | 27 juli 2019

Hoe weet je eigenlijk of je in de overgang zit? Deze vraag wordt mij nog al eens gesteld. Ik heb daarom een gratis document gemaakt waarin je een testje kunt doen, zodat je weet of je in de overgang zit. Het beschrijft de overgang in vogelvlucht. En geeft ook enkele tips over deze levensfase. Je…

hormonen

Hormonen en afvallen

Door Annette | 24 mei 2019

Een verstoorde hormoonbalans heeft invloed op het afvallen. Dit kan zorgen voor honger, minder verzadiging en vetopslag. Om welke hormonen gaat het dan eigenlijk? En kun je daar wat aan doen? Want ook juist in de overgang kan er een disbalans ontstaan tussen al die hormonen. En ligt overgewicht op de loer.   1. Oestrogeen…

soja soya

Soja of Sonee? Zijn sojaproducten veilig?

Door Annette | 16 mei 2019

Voor vrouwen in de overgang kan het behulpzaam zijn om te zorgen voor voldoende fyto-oestrogenen uit voeding. Dit kan de hormoonbalans positief beïnvloeden. Eén van de voedingsmiddelen die je dan kunt nemen zijn producten met soja. Het helpt je aan minder opvliegers, door de isoflavonen. En de opvliegers kunnen ook minder hevig worden.   Om…

schildklier

Trage schildklier of overgang?

Door Annette | 20 januari 2015

Trage schildklier of overgang? Olijf Voedingsadvies volgt BGN-geaccrediteerde trainingen in het kader van preventie, vrouw & gezondheid. In de afbeelding zie je welke factoren de schildklierwerking beïnvloeden. Er kan sprake zijn van een subklinische hypothyreoïdie, dus een vertraagde schildklierwerking die niet goed via bloedonderzoek wordt aangetoond. Vaak zijn er wel andere signalen, zoals het koud…