Is Griekse yoghurt 10% gezond?

Zijn Griekse Yoghurt 10% en andere zuivel nou wel óf niet gezond?

Hoe zit dat nou met zuivel-vetten? Het vliegt van links naar rechts. Volvette kaas is goed. Óf bevat volvette kaas teveel verzadigd vet? Je moet roomboter nemen …. óf juist niet. De verkoop van Griekse yoghurt 10% is enorm gestegen, maar dat is toch óók verzadigd vet?

Griekse yoghurt toetje fruit

 

Verzadigde vetzuren verhogen het slechte cholesterol

Verzadigde vetzuren verhogen het LDL-cholesterol in je bloed. Daardoor heb je een hoger risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Blijf daarom met verzadigd vet onder 10 procent van de energie (kcal) die je eet. Als je verzadigde vetten vervangt door onverzadigde vetten verlaag je het slechte LDL-cholesterol in je bloed. Dus bijvoorbeeld als je roomboter vervangt door plantaardige margarine. Halvarine is ook goed.

 

Verzadigde vetzuren verminderen in je voeding

Als je eet volgens de Richtlijnen goede voeding en de Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden zit je goed. Als je dan voor magere/halfvolle zuivel en mager vlees kiest, scheelt dat je bovendien calorieën. Dan kun je ook makkelijker afvallen. Want deze producten bevatten minder vet, maar wel eiwit. Eiwitten zijn belangrijk voor een verzadigend gevoel. Ik kan de Richtlijnen aan je uitleggen en jouw hoeveelheden berekenen met het Gezond Eten Gesprek.

 

Hoeveel verzadigd vet bevat Griekse yoghurt 10% en andere zuivel?

Vrouwen die afvallen gebruiken vaak ca.1500 kcal per dag. Dan komt 10 procent van de energie neer op ongeveer 16.5 gram verzadigd vet.

In de tabel zie je dat je snel over 16.5 gram verzadigd vet heen gaat met de vettere keuzes. Met Griekse yoghurt 10%, een plakje volvette kaas en roomboter op je brood loopt het snel op.

Griekse yoghurt verzadigd vet 

Discussie 1: De norm voor verzadigd vet?

De discussie over het verzadigd vet gaat onder andere over die norm van 10 procent van de energie. Die stamt uit 2001 en is opnieuw waar bevonden in de huidige richtlijn van 2015. Niet alle voedingswetenschappers zijn het daarmee eens. Het Voedingscentrum, de Hartstichting, de Consumentenbond, etcetera gebruiken deze norm wel. En daarom ik ook, anders is het niet zeker of ik een veilig advies geef.

De Gezondheidsraad zet vooral in op het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet. Dus om boter en vet uit een wikkel te vervangen door vloeibare en smeerbare vetten. Dat zou een andere manier zijn om te zeggen dat je minder dan 10 energieprocent verzadigd vet moet gebruiken (de norm uit 2001).

 

Discussie 2: Hoe slecht is verzadigd vet uit zuivel?

Een tweede discussie gaat over verzadigd vet uit zuivel (kaas, melkproducten). Sommige wetenschappers zeggen dat verzadigd vet uit zuivel juist niet slecht is en geen slechte invloed heeft op hart- en vaten. Dat komt omdat andere stoffen uit zuivel een positieve rol lijken te spelen. Samen geeft dat een neutraal effect op hart en vaten.

De Gezondheidsraad maakt in de richtlijn zelf ook geen onderscheid tussen volle en magere zuivel. Over zuivel schrijft de raad: Eet enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt. Dit is 2 tot 3 porties uit melk of yoghurt. Voor andere zuivelbronnen, zoals kaas, was er minder bewijs.

 

Hoe eet je nu gezond vet?

Houd daarvoor de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad in beeld:

  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten (dat zijn ook kokos- en palmolie en cacaovet) door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
  • Eet tenminste 15 gram noten per dag. Daarbij kun je ook pitten, zaden, pinda’s rekenen.
  • Eet 1x per week vis, bij voorkeur vette.
  • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees (N.B. Dit zijn vaak de vettere soorten). Zo verlaag je het aandeel verzadigd vet. En als je vegetarisch eet, dus met plantaardig eiwit, scheelt het nóg meer.

onverzadigde vetten

Meer over het kiezen van het juiste bakvet, smeervet en olie lees je hier. Je vindt er nog meer uitleg over waarin verzadigd en onverzadigd vet precies zit.

Wat betreft Griekse yoghurt:

  • Griekse yoghurt 0% is een goede keuze
  • Griekse yoghurt 2% is een grensgeval
  • Griekse yoghurt 10% kan alleen, als je binnen de norm van 10 energie% verzadigd vet in je voeding blijft. Je zult daar makkelijk overheen schieten.

 

Toekomstmuziek

De Gezondheidsraad beoordeelt voedingsonderzoek regelmatig opnieuw. Wetenschappers mogen daarbij hun bevindingen opsturen. Alles wordt beoordeeld en vervolgens worden de richtlijnen eventueel bijgesteld.

Ik zal zelf ook nog eens navragen bij de Gezondheidsraad hoe strikt de 10%-norm is. En wat zij er anders van vinden dat het zo oploopt met vettere zuivelproducten. Hopelijk antwoord!

Als het advies verandert, ben jij de eerste die het van me hoort. Afgesproken? En tot dan volgen we de 10%-norm.

 

Update 18/1/22:

De Gezondheidsraad heeft aan mij aangegeven dat de norm van 10 energie% verzadigd vet in je dagelijkse voeding het maximale is. Kom daar dus liever niet overheen. Volg het Voedingscentrum (en de uitleg daarbij van Olijf Voedingsadvies 😉) voor een praktische vertaalslag van de richtlijnen en voedingsnormen.

Er is op dit moment onvoldoende aanleiding, voor de Gezondheidsraad, om onderzoek te doen naar het effect van verzadigd vet uit zuivel ten opzichte van verzadigd vet uit andere producten.