Makkelijke recepten voor op vakantie

Als je met vakantie gaat en je kookt zelf, is het handig om wat snelle, makkelijke recepten te kennen. Zeker als je op de camping zit of in een huisje met beperkte kookgelegenheid. Dus kijk eens naar onderstaand lijstje (recept per persoon).

vakantie recepten

Maaltijdsalade: Voor deze salade in een afwasteil - lang leve de camping - meng je zoveel mogelijk rauwkost met 200 g kidneybonen en 50 g geitenkaas. Je maakt er een eenvoudige dressing bij.

Taco's: 50 g rul gehakt/kipblokjes, ui aanbraden. Half blikje tomatenblokjes erbij. Toevoegen uit blik (laag in zout): sperziebonen, maïs, kidneybonen. En kruiden. 2 Eetlepels geraspte kaas en een likje zure room erop.

Spaghetti: 100 g vlees/vega rul bakken met ui, knoflook. 0.5-1 Pakje tomaten passata erbij en kruiden. In andere pan 50 g spaghetti koken en 200 g groenten.

Wraps: 100 g kipblokjes bakken met ui, 250 g diepvriesspinazie erbij, 0.5 blikje kikkererwten, beetje groene currypasta. Sausje maken van fritessaus light, yoghurt, kruiden. Alles op 1 grote wrap.

Broodje (vega)hamburger: hamburger (met zo min mogelijk toevoegingen) bakken. Diverse soorten rauwkost in plakjes en sla, magere sausjes. Alles tussen een volkoren bolletje. Kook er losse groenten bij of een extra salade.

Krieltjes: Kook 150-200 g krieltjes in 5 minuten beetgaar. Voeg 150 g diepvrieserwtjes toe. Afgieten. Mengen met 1 blikje zalm op olie à 200 g, wat rucola en yoghurtdressing. Rauwkostsalade erbij.

Penne: Kook 50 g volkoren penne. Roerbak een kleine courgette in 1 el vloeibaar bak en braad, voeg 100 g zalmfilet in stukjes toe. Roer, na afgieten, 2 el kookroom light door de spaghetti en peper, zout, dille. Meng alles door elkaar. Strooi op je bord 1 eetlepel geraspte kaas er bovenop.

Omelet: Bak een omelet van 2 eieren. In een pan wok je 300 g spinazie. Deze kruid je met knoflook, peper en zout. Dit leg je op de omelet, oprollen. Serveren met 2 sneetjes volkorenbrood. Eventueel nog wat tomaat erbij.

Rijst: 100 g varkenshaas in stukjes - braden, met 250 g paksoi, knoflook en wat oestersaus. Kook 50 gram zilvervliesrijst. Neem wat rauwkost.

Krieltjes: Fruit 1 sjalot en 75 g champignonstukjes in ½ el olie. Voeg 150-200 g krieltjes toe en 0,5 dl bouillon (met ‘minder zout’) en 1 el kookroom light. Kook 10 minuten. Voeg 1 - 2 plakjes uitgebakken (vet toevoegen niet nodig) en verkuimelde bacon toe. Op smaak maken met basilicum en een beetje citroensap. Serveer er 1 tartaartje bij, gebakken in 0,5 el vloeibaar bak en -braad. En maak kropsla.

 

Groenten en peulvruchten uit blik

Een aantal recepten zijn met blik- of diepvriesgroenten gemaakt. Die zijn net zo gezond als verse groenten. Aan conserven wordt zout toegevoegd, zoek de verpakking met het minste zout. Aan diepvriesgroenten wordt meestal geen zout toegevoegd.

Heb je meer tijd en meer mogelijkheden, dan neem je natuurlijk verse groenten.

Kijk hier voor meer gezonde vakantietips, zodat je op vakantie mooi op gewicht blijft.