Koolhydraatarm eten en afvallen

Koolhydraatarm eten lijkt tegenwoordig een 'must' om af te kunnen vallen. Koolhydraten lijken in de media de vijand als het gaat om afvallen. Maar toch kun je prima jouw streefgewicht bereiken, terwijl je koolhydraten eet.

Het gaat er vooral om welke koolhydraten je kiest en hoeveel. De toegevoegde suikers in bewerkte producten zijn niet handig. Maar de onbewerkte koolhydraten uit volkoren producten, fruit en zuivel spelen een hele andere rol. Deze producten zorgen bijvoorbeeld voor verzadiging door de vezels of eiwitten die erin zitten. En het is natuurlijk belangrijk om daarbij gezond broodbeleg te kiezen.

Als jij heel graag brood lust of je eet graag aardappels, pasta’s of rijst, dan houd je het waarschijnlijk niet vol om die de rest van je leven te laten staan. Zou je dat willen? Sommige cliënten zijn er zelfs bang van geworden. Maar als ze weer een boterham toevoegen aan hun dagmenu, komen ze er niet van aan.

 

Waarom werkt koolhydraatarm eten

Wat doen mensen eigenlijk die koolhydraatarm of -beperkt eten? Juist: zij laten de ongezonde tussendoortjes, overbewerkte producten en alcohol staan. Daardoor eten mensen per saldo meestal ook minder. Deze afspraak kun je sowieso met jezelf maken. Als je daarnaast de goede koolhydraten - in porties op maat - wel eet, kun je gewoon afvallen.

 

Waarom is koolhydraatarm eten niet handig

Het is ook niet handig om hele voedingsgroepen te schrappen, zoals alle volkoren producten. Wist je dat, juist deze, vezelrijke producten je beschermen tegen diabetes en hart- en vaatziekten? Deze leveren een belangrijk aandeel aan vezels, vitamines en mineralen. Die krijg je niet zomaar terug uit andere producten. De vraag is dus wat zo'n voedingspatroon op de lange termijn voor je betekent. Tekorten in vitamines en mineralen? Teveel verzadigd vet?

 

Afvallen bij Olijf Voedingsadvies

Wil jij afvallen bij Olijf Voedingsadvies met de wetenschappelijk onderbouwde Richtlijnen goede voeding? Ik zorg ervoor dat in jouw menu precies de juiste hoeveelheid goede koolhydraten voorkomen. Dan kan je afvallen, lekker eten en blijf je gezond. Vooral in het geval van flink overgewicht en prediabetes kan het verstandig zijn rekening te houden met de koolhydraten. Maar nooit minder dan de Richtlijnen goede voeding voorschrijven én zo dat het past bij jouw gewoonte en smaak. Eigenlijk is hier al sprake van een (licht) koolhydraatbeperkte leefstijl.

koolhydraatarm eten