‘Groentewrap’, is dat een gezonde keuze?

In de supermarkt vind je tegenwoordig groentewraps, groentepizzabodem, groentechips, groente rondo's en groentepasta. Het is kennelijk nogal hip om overal groente in te verwerken, want dat maakt gezond. Dit worden groente-innovaties genoemd. We eten immers te weinig groenten. Fabrikanten zijn bijvoorbeeld No Fairytales, Magioni, Knorr, Bonduelle.

 

Wat is een groentewrap

Een groentewrap is een wrap waar groentepuree aan is toegevoegd, zoals van wortel, biet, paprika. Daardoor krijgen ze een leuk kleurtje. En je bent gezond bezig, toch? Want extra groenten is altijd meegenomen.

groentewrap

Richtlijnen goede goeding over Groenten

Om te besluiten of iets gezond is of helpt bij afvallen, pakken we de Richtlijnen goede voeding erbij. Goede groenten zijn onbewerkt, vers of diepvries. Daarnaast blikgroenten, gepureerde en gedroogde groenten, allen zonder toegevoegd zout en suiker, én indien niet gedronken. Je moet er dus op kauwen.

 

Is een groentewrap gezond?

Een groentewrap bestaat uit witmeel, in plaats van volkorenmeel. Er is zout toegevoegd. Deze combinatie is dus niet handig. Groente in een innovatie kan zelfs groentepoeder zijn, wat weinig meer met groenten te maken heeft. In 1 groentewrap van 40 gram zit 18 gram groenten. Dat kun je vergelijken met 2 rauwe kerstomaatjes.

 

Maak je eigen groentewrap

Heel simpel koop je daarvoor een 100% volkoren wrap. Die ga je lekker vullen met wat vlees, vis, vegetarisch en lekker veel groenten, tomatenpassata (zonder zout). Wil je zout toevoegen, dan heb je zelf in de hand hoeveel. En natuurlijk breng je het vooral op smaak met peper en kruiden. Lekker, hoor! Kijk hier voor het recept.

Sommige mensen zijn bang voor koolhydraten. Maar als je een volkoren midiwrap neemt van 40 gram, zitten er nauwelijks meer koolhydraten in dan in 1 groentewrap van 40 gram. Ik heb hierbij Jumbo volkoren tortilla vergeleken met de No-Fairytales wortelwrap. Die laatste is 2x zo duur. Dus neem gewoon die volkorenwrap en dan veel groenten er bovenop en ernaast. Lekker kauwen, goed voor verzadiging en maagvulling.

 

Samengevat Groente-innovaties

Groente-innovaties zijn groentenpuree met witmeel en zout, soms met olie of frituur gemaakt. Dat maakt een product niet gezond. Zelfs niet als de naam anders doet geloven: No-Fairytales = wel fairytales!

Wil je meer weten over wat er in je eten zit? Als je mee gaat op Supermarktsafari of je komt op consult, dan geef ik je de feiten. En kun je zelf beslissen of je wat wilt veranderen aan je eetpatroon.

 

Update najaar 2023

Inmiddels is No Fairytales als eerste met een volkoren variant van de groentewrap op de markt gekomen. Toch wordt deze niet opgenomen in de voedingsrichtlijn: teveel zout en/of teveel verzadigd vet.

Het aandeel groentepulp is 44%, maar in grammen is dat per tortilla heel weinig. 20 Gram ongeveer, dat is 2 kerstomaatjes. Je hebt op voedingswaarde en verzadiging dus nog steeds het meeste aan een 100% volkoren wrap met veel verse groenten als vulling.