Intermittent fasting, wat is dat?

Bij intermittent fasting spreek je met jezelf af dat je niet eet. Het kan zijn dat je 2 dagen heel weinig eet en 5 dagen gemiddeld (5/2-dieet, heet dat). Of elke dag eet je niet vanaf 20.00 uur. Je begint dan weer om 12.00 uur de volgende dag (16-8 vasten, heet dat, of 12-12 als je om 8.00 h ontbijt). Je beperkt je eetmomenten meestal tot 2 of 3x óf je eet naar behoefte binnen de tijd dat het mag. Vaak eet je ook minder koolhydraten.

 

Waarom val je af met intermittent fasting?

Heel simpel: omdat je minder eet per dag. Je spreekt met jezelf minder eetmomenten af, waarin je meestal minder eet dan eerst. Dat geeft rust. En het snacken op de avond of tussendoor laat je zitten. Het is heel fijn voor je als je op deze manier kunt afvallen.

 

En daarna?

Als je deze eetregels weer loslaat na het afvallen of omdat je ze niet volhoudt, dan kom je even hard weer aan. Het kan ook eetbuien uitlokken, juist omdat je zoveel niet mag eten. Of omdat je je dag als verpest beschouwd, als je toch voor het taartje bent gegaan in of na de verplichte eettijd.

 

Hoe werkt Olijf Voedingsadvies?

Afvallen draait niet om niet mogen eten, maar om motivatie. Als je je dagvoeding slim indeelt, kun je gewoon eten en af en toe iets lekkers nemen. En natuurlijk afvallen door een gezond voedingspatroon aan te leren voor de lange termijn.

In mijn praktijk mag je kiezen voor 6 eetmomenten per dag: ontbijt - lunch - diner, 3 gezonde tussendoortjes, 1 kleine guilty pleasure. Als je liever gaat voor 3 grotere maaltijden, omdat dat rust geeft, dan kan dat ook. En bij behoorlijk overgewicht kan dit ook een handige keuze zijn. Het ontbijt neem je vóór 9.30 uur, omdat dat het beste past bij ons biologische ritme. Later op de avond eet je, om diezelfde reden, geen grote of ongezonde hoeveelheden meer. Eigenlijk is gezond eten als 12-12 vasten ;-).

Heb jij last van emotie-eten, gewoonte-eten of verleidingseten? Dan is dit het punt waar de aandacht naar toe moet gaan. Ik kan je leren hier grip op te krijgen. Een dieet is dan niet behulpzaam, omdat het maar tijdelijk werkt.

intermittent fasting