Is plantaardige ‘zuivel’ beter?

Bij Dokters van Morgen werd, in de uitzending van 25 november over leefstijlgeneeskunde bij hoge bloeddruk, gezegd dat plantaardige 'zuivel' gezonder is dan dierlijke zuivel. Waar komt dat vandaan en is dierlijke zuivel dan ongezond?

soja soya

 

Plantaardige 'zuivel' - neem de sojavariant

Zuivel en eiwit Eerst even voor de duidelijkheid: de naam zuivel mag bij de plantaardige variant niet gebruikt worden. De naamgeving wordt dan bijvoorbeeld 'drink' of 'plantaardige variatie op yoghurt'. Alleen soja-eiwit is een goede vervanging voor het eiwit uit zuivel. De overige plantaardige dranken, zoals haver-, kokos- en amandeldrank, bevatten onvoldoende eiwit.

Calcium en B12 Daarnaast is het belangrijk dat er calcium en vitamine B12 worden toegevoegd. Zonder echte zuivel is de kans groot dat je te laag uitkomt in je dagmenu.

Ontbossing Een ander leuk weetje is dat de Nederlandse sojadrink van sojabonen uit Europa en Canada wordt gemaakt. Dus er wordt geen regenwoud voor gekapt.

 

Waarom is plantaardige sojadrink/yoghurt gezond?

Fyto oestrogeen Voor vrouwen in en na de overgang kan het gebruik van soja een goed idee zijn. Je krijgt er fyto-oestrogenen mee naarbinnen. Die kunnen helpen tegen opvliegers en andere overgangsklachten/ziektes. Vrouwen in de overgang raken bijvoorbeeld minder beschermd tegen hart- en vaatziekten. Dat komt omdat onze lichaamseigen oestrogeen afneemt.

Cholesterol, hart en vaten Bovendien zit in sojadrink/-yoghurt maar weinig verzadigd vet en bevat het wat vezels. Samen met het aanwezige onverzadigd vet wordt dit in verband gebracht met minder LDL-cholesterol in het bloed. Ook soja-eiwit speelt daarbij een gunstige rol. Voor vrouwen in de overgang is dit dus een positief effect.

Duurzaamheid Voor de aarde is het duurzamer als wijzelf de soja direct consumeren. En dat het dus niet voor veevoer wordt gebruikt.

Suiker als je kiest voor plantaardig, let dan op dat het product niet vol suiker zit. Kies een soort die niet meer koolhydraten dan ca. 4 gram/100 ml bevat.

Veiligheid consumptie In dit artikel lees je meer over de consumptie van sojaproducten.

 

En waarom is dierlijke zuivel gezond?

Diabetes, darmkanker Het wetenschapsteam van de Richtlijnen Goede Voeding geeft aan: Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt. Want van dierlijke zuivel is aangetoond dat het preventief werkt tegen darmkanker. En voor yoghurt óók tegen diabetes.

Hart en vaten Het Voedingscentrum geeft daarbij aan dat magere en halfvolle varianten beter zijn: minder verzadigd vet, minder kcal. Dat is dus beter bij afvallen en tegen hart- en vaatziekten dan volle zuivel.

Bloeddruk Zuivel, met name yoghurt, is gelinkt aan een lagere bloeddruk. Let op met teveel kaas, omdat dat zout is. Zout verhoogt de bloeddruk.

Calcium (en vitamine D) is goed voor het voorkomen van osteoporose. Daarom zijn enkele porties zuivel per dag belangrijk. Zonder zuivel is het lastig om aan voldoende calcium te komen. Daarom moet calcium aan sojadrink worden toegevoegd.

 

Leefstijl - bloeddruk, gezond hart en vaten

Doen met Voeding Groente en fruit, Vezels (zit onder andere in groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten en noten), Zwarte en groene thee, Gezond voedingspatroon volgens de Richtlijnen goede voeding met veel onverzadigd vet en weinig toegevoegd zout.

Alcoholhoudende dranken en zout verhogen de bloeddruk. Drop en zoethoutthee kunnen de bloeddruk ook verhogen.

Invloed van Leefstijl De kans om een hoge bloeddruk te ontwikkelen neemt toe als je rookt. Bij overgewicht. Als je weinig beweegt. Door stress.
Als mensen in je familie een hoge bloeddruk hebben.
Ook als je tijdens je zwangerschap een hoge bloeddruk had.
En als je op jongere leeftijd al een hogere bloeddruk had.
Door een ongezond voedingspatroon.

Conclusie/Zelf doen Veel van deze factoren kun je zelf beïnvloeden. Zie het als een cocktail 😃. Dat zag je ook terug in de uitzending, waarmee ik dit artikel begon. Plantaardige variaties op zuivel en dierlijke zuivelsoorten hebben ieder hun eigen voordelen. Zit je in een medische situatie, laat je dan adviseren door een arts/diëtist.

Heb je uitleg nodig over gezond eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding? Wil je weten welke zuivel of variatie daarop jij kunt gebruiken? En wil je graag begeleid worden bij het afvallen? Maak dan een afspraak.