Zalm gekweekt, biologisch of wild? Welke kies je?

Zalm van de kweek, biologisch of wild?

De eerste eye-opener: biologische vis is kweekvis, vanwege de controle op de biologische houderij. Wilde vis wordt dus niet aangemerkt als biologisch. Dat zou je niet verwachten. De biologische vis, met het biologische keurmerk, heeft wel meer 'geluk' dan gewone kweekvis. Want zij zitten met 35.000 vissen in een bassin en niet met de 80.000 van het ASC-keurmerk. Deze vissen zwemmen rondjes in de bassins, terwijl een zalm eigenlijk een trekkende vis is, die duizenden kilometers aflegt (de wilde zalm).

zalm

Biologische vis: Er zijn strenge eisen voor milieu. Kwekerijen mogen het milieu zo min mogelijk schaden. Het aandeel wilde vis in het visvoer is beperkt en die wilde vis moet duurzaam zijn gevangen. Ook zijn er eisen op dierenwelzijn. Vissen leven minder dicht op elkaar, de natuurlijke leefomgeving wordt zoveel mogelijk nagebootst en de vissen worden zonder bewustzijn geslacht. Het detailniveau waarop dierenwelzijnseisen zijn uitgewerkt is echter beperkt.

De wilde zalm is de enige die het natuurlijke leven leidt. Als je let op het MSC keurmerk, weet je ook dat de vangst volgens gecontroleerde regels gebeurt, onder andere tegen overbevissing. Het MSC-keurmerk is een topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.

Als je zalm kiest op basis van het dierenwelzijn is de volgorde:

 1. MSC wilde zalm
 2. Biologische zalm
 3. ASC kweekzalm
 4. Vis zonder keurmerk

MSC keurmerkkeurmerk biologischkeurmerk ASC

De voedingswaarde van zalm

Biologische zalm en gewone kweekzalm hebben ongeveer dezelfde voedingswaarde. Deze zijn behoorlijk vet. De wilde soort heeft kilometers afgelegd en zijn eigen kostje bij elkaar moeten scharrelen. En is de atleet en dus veel magerder op het moment van de vangst.

Deze 3 producten/gegevens komen van de Jumbo-site:

 • wilde: Wilde zalmfilet, MSC, diepvries
 • biologische: Verse zalm, biologisch
 • kweek: Zalmfilet, ASC, kweek
per 100 g  wilde biologische kweek
energie, kcal 116 243 266
vet, gram 3.1 18.2 21.8
 - verzadigd 0.6 4.4 3.2
 - onverzadigd 2.5 13.8 18.6
    wv omega 3* 0.3-0.6 0.9-2.8 0.9-2.8
eiwit, gram 21.9 19.3 17.5
prijs, € 0.94 3.50 2.24
welzijn + +/- -
vitamine D, mcg ± 10 ± 10 ± 10

*Op basis van een artikel over zalmfilet op test-aankoop.be (2015) en Eostrace.

Voedingscentrum: De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 0.2 gram EPA en DHA (omega-3 uit vis) binnen te krijgen. In 100 gram vette vis zit gemiddeld 1.4 gram. Meer dan 1 keer per week vette vis eten is daarom niet nodig.

In bovenstaande tabel zie je dat de wilde vis de aanbeveling voor omega-3 mogelijk niet haalt. Het is eigenlijk medium-vette-vis. Maar het is nog steeds een hele goede bron van omega-3-visvetzuren.

Gezondheidsraad: Bij de keuze van de vis is het verstandig om niet alleen magere (witte vis), maar juist ook vette vissoorten (zalm, haring, makreel) te eten. Omdat die meer visvetzuren bevatten dan magere vissoorten. Bij een consumptieniveau van 1 portie per week, waarbij wordt gevarieerd in vissoorten, zijn er geen gezondheidsrisico’s in verband met mogelijke ophoping van giftige stoffen in vis.

 

Welke zalm kies jij?

Het is nog best een ingewikkeld zoekplaatje, omdat er niet veel gegevens te vinden zijn over de omega-3 hoeveelheid in zalm.

 • Voor de slanke lijn kies je het beste de wilde zalm.
 • Wat betreft het natuurlijke leven van de zalm kies je ook het beste voor de wilde zalm.
 • Wil je meer omega-3, dan zou je kunnen afwisselen met de vettere zalmsoorten.
 • Over smaak valt niet te twisten. De wilde zalm is droger, dus die verwerk ik liever in een gerecht, zoals bij pasta. De vettere zalm is lekkerder als moot.
 • Je kunt ook nog letten op de prijs. Er zijn verschillende zalmrassen. Deze smaken anders en afhankelijk van de verkrijgbaarheid kunnen ze behoorlijk duur zijn: de duurdere variant is bijvoorbeeld de Chinook/Keta.
 • Voor de vangstmethode kies je het beste met behulp van de viswijzer. De voorkeur heeft altijd met MSC, ASC of biologisch keurmerk.

zalm viswijzer

zalm viswijzerAlleen MSC, ASC of het biologische keurmerk en de vangstwijze staan op de verpakking. De andere symbolen vind je in de viswijzer. Kweekzalm uit Chili kun je beter mijden.

 • De vettere zalm heeft méér verzadigd vet. Ik vind de verhoging daarvan bij 1 portie vis per week op je dagmenu acceptabel (1-2 en% uit verzadigd vet). Mits je verder gezond eet uiteraard.
 • Daarnaast bevat alle zalm een hoge hoeveelheid vitamine D. Dat is gezond voor het behoud van stevige botten en tanden. Vitamine D speelt ook een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

 

En als je geen vis eet?

Als volwassenen geen vis willen of kunnen eten, zijn er visoliecapsules. Vissen halen de omega 3-vetzuren ook uit de algen die ze eten. Omega 3 is rechtstreeks uit algen te winnen. Een supplement hiervan is wel relatief duur.

Er zijn sterke aanwijzingen dat het gezondheidseffect van vis toe te schrijven is aan de vetzuren. Maar misschien zijn er meer stoffen in vis die voor het gunstige effect zorgen. Vis eten is daarom beter dan visoliecapsules slikken.

 

Recepten

Inspiratie voor een recept met zalm vind je hier (zalmburgers) en hier (zalmmoot uit de oven).