24/7 Bloedglucose sensor

Vind jij het interessant om eens op een andere manier, namelijk via je bloedglucose, naar voeding en gewicht te kijken? Vind je het leuk om te meten?

Je bent wat je eet. Maar wat eet je eigenlijk gedurende de dag en welk effect heeft dat op je lichaam? Welke leefstijlfactoren zijn nog meer belangrijk? Directe terugkoppeling via een 24-uurs bloedsuikermeting kan een goede inspiratiebron én stok achter de deur zijn om bewust met voeding en leefstijl om te gaan. Ik help je de getallen te interpreteren en je te inspireren over je voeding.

 

De bloedglucose sensor

De sensor wordt met een piepklein, pijnloos naaldje, geplaatst op de achterkant van de bovenarm. Daarmee wordt automatisch de glucosespiegel in de interstitiële* vloeistof in het bloed gemeten. Het is een hulpmiddel uit de diabeteswereld. Je scant de bloedwaardes met bijbehorende gratis app op je telefoon, gedurende 2 weken. En kijkt daarbij naar wat je at, bewoog, sliep, stemming, etc.. Je kunt met de sensor op je arm overigens gewoon baden, douchen, zwemmen en sporten. Eventueel een extra tapeje er overheen doen.

*Interstitiële vloeistof is het vocht tussen de cellen in het onderhuids weefsel. In dit vocht meet de sensor de glucosewaarde. Deze glucosewaarde heeft een vertraging van gemiddeld 10 -15 minuten in vergelijking met een bloedglucosewaarde-meting direct in het bloed.

bloedglucose sensor

Ook zonder diabetes kun je dit hulpmiddel gebruiken om inzicht te krijgen op effecten van voeding en leefstijl op in je lichaam. De eerste week geeft een beeld van hoe het nu gaat. De tweede week laat het effect zien als je gezonder of ander leefstijlgedrag uitvoert. Dit persoonlijke inzicht gebruik je als stimulans om mee verder te gaan na het verwijderen van de sensor.

 

Waarom 24/7 je bloedglucose meten

De sensor kun je gebruiken voor:

  • Health check - Plaats de sensor en doe een eenmalige Health Check gedurende 14 dagen
  • Leer betere keuzes te maken in voeding en leefstijl – Hoe creëer je eetrust?
  • Leer hoe je bloedsuiker reageert op voeding – Hoe kun je minder, anders of minder vaak eten?
  • Krijg inzicht in je nuchtere en gemiddelde bloedsuikerwaarde, en geschat HbA1c
  • Wees bewust en word gezonder

 

Bloedsuiker = bloedglucose

Elke maaltijd heeft effect op je bloedsuikerspiegel. Hij gaat omhoog en omlaag na elke maaltijd. Misschien is jouw bloedglucose wat aan het oplopen vanwege overgewicht. Of wil je gewoon eens weten wat je bloedglucosespiegel doet gedurende 24 uur.

Dat je bloedsuiker (bloedglucose) oploopt na het eten is logisch, volkomen normaal en onschadelijk! Want bij de vertering komen de suikers via de darmwand in het bloed en worden zo getransporteerd naar je cellen. Daar kunnen ze verbrand worden voor energie, zodat jij kunt functioneren. In de spiercellen en lever zit ook een voorraadje suiker opgeslagen in de vorm van glycogeen. So far, so good. Alle energie uit voeding die daar bovenop nog binnenkomt, wordt omgezet in vetmassa als reservevoorraad. Dat is minder leuk. Let er dus op dat je niet teveel, maar wel voldoende, eet en voldoende beweegt.

 

Insuline brengt je bloedsuiker in je cellen

Het hormoon Insuline zorgt ervoor dat de suiker uit het bloed de lichaamscellen in kan. Mensen met (veel) overgewicht kunnen insuline-resistent zijn. Het bloedsuiker kan dan niet meer goed naar de cellen. Je bloedglucose-waarde raakt verhoogt. Hogere waarden zijn een risico voor diabetes en hart- en vaatziekten. En dat is niet de bedoeling. Afvallen en bewegen helpen om minder resistent te worden.

Voordat je echt resistent bent, wordt er ruim insuline aangemaakt om de bloedsuiker nog naar de cellen te krijgen. Je bloedsuiker is dan nog onder controle, maar ondertussen word je ongezonder en resistenter. Het kan helpen om voeding te eten, die niet steeds nieuwe suikerpieken en/of een energie-overschot veroorzaken. Door te meten, krijg je daar meer kijk op. Eetrust, gebalanceerde voeding, bewegen en bewustzijn, dat is de oplossing voor resistentie en afvallen.

bloedsuikerschommeling

Bloedsuikerschommeling

Iedereen heeft een eigen respons op het bloedsuiker, dus op hoe snel en hoog het stijgt en daalt. Dat is niet alleen afhankelijk van wat en wanneer je eet, maar ook van bijvoorbeeld stress, slaap, beweging, darmbacteriën en DNA. Voeding, stress, slaap en beweging kun je meenemen in je meting.

Schommelt jouw bloedsuiker binnen de gewenste bandbreedte? Wordt het niet te hoog? Wordt het niet te laag? Houdt de piek lang aan? Hoe is het bij wakker worden? Wat is het effect van voeding en beweging? En is dat elke keer hetzelfde effect? Wat is dit effect op een ander moment in de dag?

En belangrijk: Je krijgt inzicht in hoe je dit rustig kunt krijgen.

FreeStyle Libre 2 dagFreeStyle Libre 2 overdag

In de praktijk

Ik heb mijzelf gescand. En vond het interessant om te zien wat mijn bloedsuiker deed bij voeding, beweging, honger, eten later op de avond, etc. Ook om te zien hoe je meer rust kunt krijgen in je koolhydraatmetabolisme en eetritme.

Een cliënt schrijft: ‘Toen ik niet meer steeds op de sensor keek vond ik het een goed hulpmiddel. Dat je kan zien hoe jouw lichaam reageert op voeding en vooral bepaalde voeding. Erg interessant. Ik merkte ook wat aan mijn gewicht met de sensor. Omdat ik er meer bewust mee bezig was en je ook zag wat het deed. Ik vind het zeker een aanrader.’

Een andere cliënt schrijft: 'Samen zoeken we uit waar de pieken vandaan komen en hoe ik mijn suikerspiegel kan verlagen/normaliseren op een manier die bij mij past. Ik krijg advies over maaltijdsamenstelling, maar ook welke opties er zijn wanneer ik "snelle trek" heb.'

Er wordt veel verteld en geschreven rondom bloedsuiker en afvallen. Maar wat is waar?

  • Neemt je bloedsuiker toe na light-frisdrank?
  • Wordt je bloedsuiker snel hoog na witbrood, koek, snoep, frisdrank met suiker? En daarna snel te laag, waardoor honger? En dus moet je snel weer opnieuw eten?
  • Is dit proces anders bij volkoren producten, fruit, zuivel, of in gecombineerde maaltijden?
  • Kun je makkelijker afvallen als je juist het een of het ander kiest? Of gaat het simpelweg om minder eten van alles en meer bewegen? Wat wil je dan eten?
  • En hoe is het eigenlijk gesteld met jouw nuchtere bloedglucosewaarde en geschat HbA1c?

Meet het en je krijgt meer inzicht.

 

Wil jij dat ook?

Wil jij ook eens op deze manier naar voeding en gewicht kijken? Je leert betere keuzes te maken in voeding en leefstijl, en het maakt je bewuster. Vraag mijn begeleidende informatie op. Schaf zelf een sensor aan (€66, soms actie voor 1 gratis), ontvang mijn meetinstructie hierbij én een lang voedingsconsult na 1 en 2 weken (samen €94,50).

Let op: Heb je diabetes, ga dan altijd naar de diëtist.

De FreeStyle Libre is een medisch geregistreerd apparaat door Abbott. Het meten als niet-medische toepassing, valt niet binnen deze registratie. Abbott, noch Olijf Voedingsadvies, zijn aansprakelijk voor de veiligheid, levensduur en prestatie van deze niet-geregistreerde applicatie. De resultaten geven je een bepaald inzicht maar mogen niet in de plaats komen van het advies van je arts. Voor professionele medische hulp, neem je altijd contact op met je huisarts. Voor opmerkingen rondom de werking van de sensor neem je contact op met Abbott.