Aangekomen: Waarom is de weegschaal niet aardig voor mij?

Aangekomen, hoe kan dat nou: Ik doe echt niet gek en toch ben ik opeens, van de een op andere dag, een kilo of meer zwaarder? Of na het weekend of vakantie is het opeens zoveel méér, terwijl ik echt heb opgelet. Ik heb echt geen zak chips of fles wijn achterover geslagen. En voordat het er weer af is .... zucht!

Herken je dat? Ik kom het in de praktijk vaker tegen. En tijdens afvallen kan het ontmoedigend zijn. Maar niet getreurd, het komt goed! Hieronder vind je allerlei oorzaken van de dagelijkse gewichtsschommelingen.

 

Aangekomen - Teveel ge-dieet

Ben je ooit al veel afgevallen of steeds weer opnieuw aangekomen? Je ruststofwisseling blijft na veel afgevallen te zijn, zoals -30 kg, noemenswaardig lager ten opzichte van iemand, die van nature dat gewicht al had.

En bij een crashdieet treedt in eerste instantie een gewenst effect op: het lichaamsgewicht gaat omlaag. Maar na een aantal weken schieten de hongerhormonen omhoog en de verzadigingshormonen omlaag. Je krijgt meer trek en tegelijkertijd gaat de verbranding van de calorieën omlaag. Dat is hét recept om weer aan te komen, zelfs zwaarder te worden dan voor het dieet.

Ervaring: 'Het heeft zo'n 9 jaar geduurd voor mijn stofwisseling, na extreem diëten, weer een beetje was genormaliseerd. Kon zo +2 kg schelen in een weekend. Deze gevoeligheid is er nog wel, maar veel minder.'

Ervaring: 'Uit mijn ritme zijn en iets andere keuzes maken geeft meteen een gewichtspiek omhoog (vakanties, weekend).'

Tip: Afvallen doe je beter op een rustige manier, die haalbaar en houdbaar is. Eet bewust, wees niet te streng. Zie alles wat je eet, maar eet niet alles wat je ziet. Houd eens een eetdagboekje bij. Tijdens en na vakantie let je op je eetstructuur. Ga niet voortdurend wegen. Weet dat je door zout en suiker (koolhydraten) extra vocht vasthoudt. En dat er door een keer méér eten méér voeding (gewicht) onderweg is in de darm.

crashdieet

Aangekomen - Hormonen

Die verdraaide hormonen! Bij vrouwen in de overgang en rondom menstruatie zie je het vaak: vocht vasthouden. Dit kan ook gebeuren rondom de eisprong. Hoppa, daar gaat het gewicht weer omhoog.

Tip: Je kunt nooit in 1 dag of nacht zoveel aan vetmassa aankomen. Voor + 1 kg vetmassa heb je ca. + 7000 kcal nodig. Dus ga terug naar een gestructureerd eetpatroon, koolhydraten volgens de Richtlijnen Goede Voeding, en wacht tot de hormoonschommeling weer tot rust is gekomen. Het resultaat van je inspanningen zie je dan alsnog terug op de weegschaal.

hormoondieet hormonen in balans hormoonfactor ralph moorman

Aangekomen - Steeds trek

Vetcellen willen graag gevuld blijven. Ze lijken op een elastiekje dat terug wil naar de oorspronkelijke vorm. Daardoor kom je na veel afvallen makkelijker aan, omdat je door trekgevoelens geneigd bent teveel te gaan eten.

Ook kan je door gewenning trek krijgen op momenten dat je voorheen ook gewend was iets (onnodigs) te nemen.

Tip: Train jezelf in het onderscheid tussen honger en trek. Wees bewust van verzadiging. Als het geen honger kan zijn, neem dan een glas water. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Kom ook eens langs om je menu onder de loep te  nemen.

hongerschaal

Intensief gesport

Er zijn signalen dat er een verband bestaat tussen beweging en vocht vasthouden. Vooral door hoge belasting kan lichte schade in de weefselstructuur onstaan. Hierdoor wordt korte tijd meer vocht vastgehouden. Dit is een heel normaal proces in de herstelfase. En dit vocht is meestal na een paar dagen weer weg.

sport

Onderliggende medische oorzaak

Uit praktijkervaring blijkt dat als je een tragere schildklierwerking hebt, ook al ben je goed ingesteld, het lichaam gevoelig is. Zodra je een keer niet 'zuiver' eet, dan schiet het gewicht omhoog: obstipatie, vocht, opgeblazen gevoel en daardoor ontmoedigend.

Ervaring: 'Schildklier en zout = Aankomen (vocht vasthouden) door bewerkt eten als je een keer bij een ander eet of uit eten gaat.'

Ervaring: 'Ik herken dit ook i.v.m. fybromyalgie.'

Tip: Af en toe bewust kiezen voor een leuk uitje, je niet schuldig voelen en niet wegen. Je kunt aan je lichaam voelen hoe het gaat. Na een paar dagen weer zuiver eten is je lichaam weer op orde. Dus denk dan aan koken zonder pakjes en zakjes, suikers terug brengen, volkoren producten kiezen en dagstructuur. Kijk ook naar wat wel al goed gaat.

Tip: Woon jij in een lichaam dat moeizaam afvalt? Daar hoort ook een stukje acceptatie bij en veel bewustzijn. Je kunt immers niet méér doen dan je best. Stress erover maakt het niet beter. Denk niet zwart-wit maar 'grijs'. En stel een realistisch doel.

Tip: Laat eventueel eens bloedprikken in overleg met de huisarts. Vooral bij BMI boven 30.

schildklier

Andere invloeden op je gewicht

Dit pallet is divers. Je kunt het zoeken in beweging, stress, goede nachtrust, darmbacteriën, genen en DNA, medicatie, voedselintolerantie, emotie-eten, het moment van wegen, warm weer en vocht vasthouden, insuline-resistentie, enz.

Als je langdurig meer bent gaan sporten, zul je ook meer spiermassa aanmaken. Hierdoor kan het lijken alsof je niet meer afvalt, terwijl je wel slanker wordt. Kijk dus vooral ook in de spiegel in plaats van naar de weegschaal.

Tip: Wil je weten hoe jij kunt afvallen? Kom eens langs voor een consult.