Borstkanker en Voeding

Borstkanker komt vaak onverwacht en ontregelt je leven. Je zit in een rollercoaster en krijgt veel te verwerken. Op een gegeven moment kom je weer terug op de rit.

Je blijft onder controle van je arts, en kunt steeds meer het dagelijkse leven oppakken. Je hebt misschien ook medicatie gekregen, bijvoorbeeld bij hormonaal (oestrogeen) gevoelige borstkanker. Je bent misschien in 1x in de overgang geraakt. En je krijgt de boodschap mee om niet aan te komen.

 

Borstkanker

Borstkanker en afvallen

In 75% van de gevallen is de oorzaak van borstkanker hormonaal gevoelig. De boodschap om niet aan te komen klinkt dan eenvoudig. Want minder buikvet betekent minder oestrogeen in je lichaam.

Maar hoe ga je dat doen? Dat is vaak niet zo maar eenvoudig. De overgang is van zichzelf al een risicofactor voor gewichtstoename. En je medicatie kan je ook een zetje in de verkeerde richting geven. Daarnaast kun je nog moe zijn, bijwerkingen hebben van medicatie, overgangsklachten ervaren. Zeker als je plotsklaps in de overgang bent geraakt vanwege je behandeling, kan dit heftig zijn. Dus ga er maar aan staan.

 

Borstkanker en Voeding

Met goede voeding kun je je lichaam ondersteunen bij een gezond gewicht en overgangsklachten. Het is preventief en helend. Het is ook meteen de enige tool die je hebt. Want bij hormonaal gevoelige borstkanker mag je geen middeltjes gebruiken, die andere vrouwen wel uitproberen als ze overgangsklachten ervaren.

Oestrogenen beschermen ons tegen allerlei ouderdomsziekten. Zodra je in de overgang komt, valt deze bescherming tegen onder andere hart- en vaatziekten, verhoogd cholesterol, botontkalking en diabetes weg. Dit is zo als je in de overgang komt omdat je je eierstokken moet missen, deze beschadigd zijn of met medicatie worden stilgelegd. Maar ook als je medicatie, zoals Tamoxifin, moet gebruiken dat oestrogeen blokkeert in zijn werking.

De bescherming van je lichaam tegen ouderdomsziekten en overgangsklachten moet nu volledig uit goede voeding en leefstijl komen. Dus uit natuurlijke hulpmiddelen, die tegelijkertijd de kans op (borst)kanker verkleinen.

 

Leefstijl en Beweging

Met een gezonde leefstijl, voldoende rust en ontspanning, plezier en beweging kun je ook veel goeds doen voor je lichaam. Het kan je helpen beter in balans te komen en te blijven. Het werkt preventief tegen borstkanker en klachten in de overgang.

 

Wil je hier graag een gesprek over hebben? Je kunt namelijk echt veel doen met voeding en leefstijl tegen overgangsklachten en gewichtstoename.

Wil jij kijken hoe jij voeding en leefstijl beter in kan zetten ter preventie? Maak dan meteen een afspraak voor een Gezond Eten Gesprek. Of neem contact op voor een gratis kennismaking. Ik heb een speciale training gevolgd om je een goed advies te geven in deze specifieke situatie.

 

Borstkanker en voeding

Met zelfscreening kun je niet zo maar een diagnose stellen. Maar het kan wel handig zijn je borsten te controleren op bovenstaande symptomen. Ga naar je arts als je iets bijzonders opmerkt.

 

Risicofactoren voor borstkanker

Hormonaal gevoelige borstkanker komt vaker voor dan vroeger. Vroeger, toen vrouwen vaker zwanger werden én langduriger borstvoeding gaven, werden we minder blootgesteld aan bepaalde hormonen. Zij kregen ook hun eerste kind meestal op jongere leeftijd. Het krijgen van kinderen boven je 35ste is een risicofactor.

Daarnaast is het zo dat na het geven van borstvoeding bepaalde cellen uit de borsten afgebroken worden waarvan het DNA mogelijk beschadigd is. Beschadigd DNA kan later tot kanker leiden.

Andere risicofactoren zijn een vroege eerste (voor je 12e) en late laatste (na je 55ste) menstruatie: je staat langer bloot aan oestrogeen en progesteron. Ook het landurig gebruiken van de hormonale anticonceptie, met oestrogeen en progesteron, is een risicofactor. Overleg in ieder geval met je huisarts wanneer en hoe je anticonceptie het beste kunt gaan afbouwen rondom de menopauze.

In de afbeelding bovenin dit blog zie je dat ook overgewicht, beweging en alcohol een rol spelen om je risico op borstkanker te beïnvloeden. Daarnaast verhoogt het risico bij veroudering. En ook als je dicht borstklierweefsel hebt, dus met meer melkklierweefsel.

Alles bij elkaar kun je gewoonweg pech hebben. We hebben tegenwoordig nou eenmaal geen grote gezinnen meer, geven vaker korter of geen borstvoeding. We krijgen onze kinderen tegenwoordig meestal op latere leeftijd. En misschien behoor jij tot de groep die geen kindje heeft kunnen krijgen.

Alhoewel geen enkele leefstijl garantie biedt tegen kanker, kun je de kans op borstkanker verkleinen door gezonde keuzes te maken in je dagelijks leven.

Annette Wessels van Olijf Voedingsadvies biedt begeleiding bij gezond afvallen voor vrouwen na de behandeling van borstkanker. Om de voedingstoestand te verbeteren, klachten te verminderen en overgewicht te voorkomen. Dit doet zij in de regio Utrecht, Kromme Rijnstreek, Utrechtse Heuvelrug: Odijk, Bunnik, Werkhoven, Driebergen, Zeist, Houten, Wijk bij Duurstede, Doorn, enz.