Soja of Sonee? Zijn sojaproducten veilig?

Voor vrouwen in de overgang kan het behulpzaam zijn om te zorgen voor voldoende fyto-oestrogenen uit voeding. Dit kan de hormoonbalans positief beïnvloeden. Eén van de voedingsmiddelen die je dan kunt nemen zijn producten met soja. Het helpt je aan minder opvliegers, door de isoflavonen. En de opvliegers kunnen ook minder hevig worden.

soja soya

 

Om welke sojaproducten gaat het

Je kunt hierbij denken aan natto, miso, tempé. Maar in Nederland is meer gebruikelijk tofu, vleesvervangers op basis van soja en sojadrink. Twee tot drie porties per dag is genoeg.

Sojadrink is een goede eiwitvervanger voor koemelk. Alle essentiële aminozuren zitten er in. Het bevat daarnaast ook ijzer. Calcium en vitamine B12 moeten zijn toegevoegd. Soja is een peulvrucht en past daarom in een gezond voedingspatroon.

Lees hier meer over het verschil tussen dierlijke zuivel en plantaardige variaties daarop.

 

Krijg je er borstkanker van?

Bovengenoemde producten zijn geen hormoonbommetjes. Een sojasupplement kan dat wel zijn. En die laatste is daarom bij hormoongevoelige borstkanker niet geschikt om te gebruiken. Soja verhoogt ook niet het risico op prostaatkanker bij mannen. En zij krijgen er ook geen borstvorming van.

Bij vrouwen kan soja uit voeding juist het risico op borstkanker helpen voorkomen. In Azië is dit aangetoond. Dit zou ook kunnen gelden voor Westerse vrouwen. Maar deze eten meestal niet hun hele leven al veel sojaproducten. Wat bij de Aziaten veel meer het geval is. Meer onderzoek is dus nodig.

Mocht je behandeld worden voor borstkanker of je bent behandeld geweest, overleg dan voor de zekerheid toch eerst even met je arts.

 

Cholesterol verlagen met soja

Volgens de Gezondheidsraad kan soja helpen het LDL-cholesterol te verlagen. Vrouwen in de overgang raken minder beschermd tegen hart- en vaatziekten, omdat de oestrogenen afnemen. Dit kan dus ook een reden zijn om vaker soja op je menu te zetten.