Foe Yong Hai

Fou Yong Hai, een heerlijk en makkelijk te maken gerecht. De saus kun je ook bij andere gerechten gebruiken.

Foe Yong Hai

Ingredienten voor 4 personen

Rijst/groente
200 gram zilvervliesrijst, ongekookt
800 gram broccoli of sperziebonen geschoond

Omelet
8 eieren losroeren
2 eetlepels vloeibaar bak & braad/olie
1 prei in ringen
1 rode paprika in stukjes
2 worteltjes in stukjes
1 groene peper in stukjes
100 gram blokjes ham of gare kipfilet
komijn en koriander

Saus
1 eetlepel vloeibaar bak & braad/olie
1 ui in snippers
2 teentjes knoflook in snippers
1 stukje verse gember, geraspt (15 gram)
1 groot blikje tomatenpuree (140 gram, zonder toegevoegd zout)
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel (rijst)azijn
1 eetlepel gembersiroop
150-250 ml water

 

Bereiding Foe Yong Hai

De rijst en de broccoli of sperziebonen koken.

Omelet
Bak de omeletgroenten aan in het bakvet, voeg het vlees toe en de kruiden. Giet de losgeroerde eieren erop. Op een laag vuur laten stollen.

Saus
Ui, knoflook, peper, gemberrasp in het vet fruiten. Tomatenpuree toevoegen. Op smaak en op dikte brengen met de andere ingrediënten.

Serveer de saus over de omelet en de rijst.

 

Voedingswaarde Foe Yong Hai

Energie 540 kcal
Vet 20 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram
Koolhydraten 56 gram
Waarvan suikers 15 gram
Vezels 9 gram
Eiwit 29 gram
Zout 1.6 gram

Uit de saus komt toegevoegd uit de ketjap en gembersiroop 1.5 klontje suiker per persoon. Ik vind dat voor een keertje acceptabel voor de smaak, maar je kunt natuurlijk ook wat minder ketjap en gembersiroop toevoegen.

Het zout komt met name uit de ketjap en de ham. Wanneer je gewone kipfilet gaart, in plaats van ham, kom je uit op 1 gram zout per persoon. Neem je daarbij natriumarme ketjap, dan kom je uit op 0 gram zout. Overigens zie je op de foto een plakje ham liggen in plaats van hamblokjes.

Mijn voorkeur heeft om tot max. 1 gram zout in de avondmaaltijd te gaan. Soms iets hoger kan. Zeker is dat deze saus veel minder suiker en zout bevat dan de variant die je bij de Chinees zou halen. Het is echt een goed recept.

 

Voedingswaarde rode saus

Wil je alleen de saus maken voor bij een andere maaltijd? Houd er dan rekening mee dat hier al een eetlepel bereidingsvet in zit. Dus gebruik minder vet in de rest van de maaltijd ter compensatie.

De saus levert je 100 kcal p.p., waarvan 50 kcal uit de groenten, dat is inclusief tomatenpuree. Tomatenpuree zonder zout wordt bij de groenten gerekend. Samen met het vet, dat je toch al in een gerecht zou gebruiken, is dit dus een hele lichte saus.

Vind je het ingewikkeld om een goede maaltijd in elkaar te draaien? Ik kan het je heel makkelijk uitleggen in een consult. Zodat je altijd in balans eet.