Saus maken, homemade

Saus kan een gerecht net een extraatje geven. Kale groenten is immers maar saai. Ik schreef al eens een blog over rode saus op basis van tomaten. Op de site vind je ook een recept van Foe Yong Hai saus op basis van tomatenpuree. Maar in dit blog wil ik je trakteren op een witte saus.

 

witte saus champignon kookroom

 

Bereiding voor 4 personen

Je neemt een bakje champignons van 250 gram. Voorgesneden of zelf snijden. Fruit een sjalotje in een eetlepel bereidingsvet. Doe de champignons erbij. Voeg een pakje kookroom light of 1 bekertje crème fraîche light toe. Voeg wat peper en kruiden toe.

Je kunt groene, gedroogde of verse kruiden naar smaak toevoegen. Er zijn ook specerijen zonder zout te koop. Zoals van Jonnie Boer en Verstegen. Zoek maar in de winkel en je zult zien dat er veel te vinden is. Gewone kerrie- of paprikapoeder doet het ook goed in deze saus. Eventueel kun je de kookroom een beetje binden met wat maizena.

 

Gebruik

Je kunt de saus gebruiken bij groenten, vlees, vis, pasta, rijst. Bij alles eigenlijk. En voor de kookroom light kun je een dierlijke of plantaardige variant kiezen. De dierlijke variant levert je wat extra calcium. De plantaardige iets minder kcal.

Als je voor 1 of 2 personen kookt: na openen is de kookroom nog enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Deze saus is ook heerlijk bij een stukje varkenshaas.

 

Voedingswaarde

De champignons kun je bij de hoeveelheid groenten rekenen om op minimaal 250 gram per dag uit te komen. Het bereidingsvet gebruik je slim in de maaltijd: neem wat minder vet voor de andere ingrediënten in je gerecht. Het enige wat dan extra is, is de kookroom. De light variant levert maar 60 kcal per persoon. De plantaardige variant 40 kcal.

Vind je het moeilijk om een goed gerecht samen te stellen? Ik heb een heel handig schema ontwikkeld, om een recept in gezonde balans te brengen. Dit kan ik je in 1 consult uitleggen.