Snelle tomatensaus voor pasta

Neem je Kant&klaar uit pot óf eenvoudige tomatenbasis als tomatensaus

In een consult vroeg een cliënt: 'Ik maak nooit zelf tomatensaus, ik neem die kant&klare potten. Is dat wel goed, eigenlijk?'. Ik zei: 'Nou, je kunt heel snel zelf tomatenbasis maken met tomatenblokjes of gezeefde tomaten uit pakjes. Dat is vrij naturel'. Waarna ik bedacht dat ik het eigenlijk eens uit zou moeten rekenen. Zo gezegd, zo gedaan.

In de winkel vind je potten met kant&klare saus van verschillende merken. Ze zijn meestal geschikt voor 4 personen. Ik berekende een gemiddelde inhoud van pastasaus, zonder vlees, in pot.

Eronder de gemiddelde portie als je zelf een combinatie maakt van een pakje Gezeefde Tomaten of Tomato Frito + een blik Tomaten blokjes als snelle, eenvoudige tomatenbasis (eventueel met wat Tomatenpuree zonder zout).


De conclusie is snel getrokken. Als je zelf een mengsel maakt van gezeefde tomaten met gepelde/blokjes tomaat, dan heb je een grotere portie tegen minder kcal, minder suiker, meer vezel en minder zout. Lekker kruiden met groene kruiden en peper als smaakmaker. Als je Tomato Frito gebruikt, gebruik dan minder bereidingsvet bij de maaltijd.

Zo maak je snelle tomatenbasis met tomaat uit blik (4 personen)

Pel en snipper 1 teen knoflook en 1 ui. Bak ze in een klein scheutje olie of vloeibaar bak&braad. Voeg wat groene kruiden (oregano, basilicum, tijm) toe. Doe 2 blikken gepelde tomaten of tomatenblokjes, eerst blenden, erbij en laat het lekker meepruttelen. Eventueel een mespuntje suiker voor de smaak, 1 eetlepel rode balsamicoazijn en maak af met lekker peper en een snufje zout. Laat het een beetje inkoken.

Tip: Je kunt bij de uien ook het vlees of meer groenten (b.v. prei) toevoegen.
Tip: Serveer extra groenten, zoals bloemkool. Dat is heerlijk met deze saus.
Tip: Voeg 5 zongedroogde tomaatjes, geblend of in kleine stukjes toe.

En als je helemaal zelf saus maakt van verse tomaten?

Over smaak valt niet twisten. Is koken je hobby of heb je tijd over, maak het dan lekker helemaal zelf. Dan volg je dit recept.