Macaroni met andijvie, gehakt en erwten

Een leuke manier om andijvie eens anders te verwerken dan in een stamppot. Laat het een beetje knapperig, dat is extra lekker. Het recept is voor 4 personen en staat met 25 minuten op tafel.

Ingrediënten

300 gram volkoren macaroni

350 gram mager rundergehakt of vegetarisch kruimgehakt

400 - 450 gram tuinerwten, diepvries (1 verpakking)

800 gram andijvie, gesneden (zelf of kant-en-klaar)

1 blikje tomatenpuree, 70 gram

2 uien, gesnipperd

2 teentjes knoflook, geperst

4 eetlepels vloeibaar bak&braad

Peper

Dit recept is van Jumbo, maar aangepast naar voldoende groenten.

Een tuinerwt is een grotere maat doperwt. Afkomstig uit de diepvries is er geen zout toegevoegd. Zou je kiezen voor een doperwt uit glas, dan is er wél zout toegevoegd. Een erwt uit de diepvries heeft een frisgroene kleur. Je kunt ook verse doperwtjes zelf koken en gebruiken in dit recept.

 

Bereiding

Kook de macaroni.

Mengsel 1: Fruit 1 ui en 1 teentje knoflook in 2 eetlepels bakvet. Voeg het gehakt toe en bak rul in 3 minuten. Schep de tomatenpuree erdoor. Voeg de erwten en 200 ml water toe en smoor het geheel nog 5 minuten.

Mengsel 2: Fruit 1 ui en 1 teentje knoflook in 2 eetlepels bakvet. Voeg de andijvie in porties al omscheppend toe en laat slinken.

Giet de macaroni af en verdeel over 4 borden. Schep het andijviemengsel erop. En daarop het gehaktmengsel. Bestrooi met peper naar smaak.

 

Voedingswaarde

Voedingswaarde bij mager gehakt: energie 580 kcal, 26 gram vet, waarvan 7 gram verzadigd vet, 49 gram koolhydraten, waarvan 8 gram suikers (van nature aanwezig), 13 gram vezels, 31 gram eiwit, 0.6 gram zout

Voedingswaarde bij vegetarisch kruimgehakt: energie 490 kcal, 12 gram vet, waarvan 1.4 gram verzadigd vet, 55 gram koolhydraten, waarvan 8 gram suikers (van nature aanwezig), 17 gram vezels, 32 gram eiwit, 0.9 gram zout

Bonus door onder andere hoge bijdrage uit de groenten: 170 mg calcium, 9 mg ijzer, 150 mg magnesium (dat is al de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een vrouw). Bij vegetarisch kruimgehakt kom je op 200 mg magnesium.

Bij vegetarisch eten zie je duidelijk gezondheidsvoordeel op kcal en vetten.

Voor de oplettende lezer 🙈: ik heb een restje witte pasta in plaats van volkoren gebruikt. De kinderen koken hier 2x per week, dus tja ... mijn invloed is soms begrensd. Dat is in dit geval heel gezond 😉.

Meer dinerrecepten vind je hier.