Amandelcake met Splenda-erythritol-zoetstof

Je wilt graag afvallen, maar ook af en toe wat lekkers. Op deze website vind je allerlei tussendoortjes op basis van de Richtlijnen Goede Voeding. Deze keer testte ik Splenda uit in amandelcake.

Ik kocht het bij Jumbo. Het is een suikervervanger op basis van de zoetstoffen erythritol en stevia. Je kunt het 1 op 1 vervangen voor suiker.

Erythritol

Erythritol heeft 0 kcal (om precies te zijn 0.2 kcal/g, suiker heeft 4 kcal/g), omdat het in de dikke darm wordt gefermenteerd. Het heeft daardoor geen invloed op je bloedsuikerspiegel, want de glycemische index is 0. Erythritol is de enige natuurlijke polyol.

Het wordt gewonnen via fermentatie van glucose door een gist en is de enige polyol die geen fodmap (darmklachten) is. Maar je mag er niet teveel van gebruiken in verband met een mogelijk laxerend effect. Tot 80 gram verdeeld over de dag kan. En dat is wel serieus veel.

Ik ben er voorstander van om zoete smaak af te wennen. Maar wil je toch wat zoets, dan kan deze amandelcake een handig alternatief zijn. Ik vind het baksel wel licht zanderig smaken, maar toch o.k. qua alternatief.

amandelcake

Ingrediënten voor 10 amandelcakejes

2 eieren

35 gram olijfolie

60 gram Splenda

100 gram magere kwark

100 gram amandelmeel

1 theelepel bakpoeder

25 gram amandelen

Bereiden amandelcake

Scheid de eiwitten van de dooiers. Klop de eiwitten tot pieken.

Meng amandelmeel, bakpoeder en splenda en spatel dit door de opgeklopte eiwitten.

Doe dit achtereenvolgens ook met de kwark, olijfolie en eidooiers. Het wordt een dun beslag.

Vul 10 muffinvormpjes en zet ze 25-30 minuten in de oven bij 160 graden.

Voedingswaarde per amandelcakeje van 33 gram

125 kcal, 11 gram vet, waarvan 1.4 gram verzadigd, 4.7 gram eiwit, 3 gram koolhydraten (waarvan 0.6 gram suiker uit lactose (kwark), 1.4 gram vezels, 0.14 gram zout, 50 gram calcium en 40 gram magnesium

In 1 amandelcakeje zitten 12.5 gram noten (amandelen) verwerkt. Dat is 1/2 tot 1 portie noten van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Nutriscore A

(Nutriscore berekend door Olijf Voedingsadvies)

 

Tips

Je kunt ze enkele dagen in de koelkast bewaren.

En let op: Zonder suiker wil niet zeggen dat het gezond is om er veel van te eten. Want uiteindelijk geldt de energiebalans: eet je meer dan je aan energie verbruikt, dan kom je aan.

Wil je ook een ander recept proberen?

Bron: De Keuken van Martine, Over Voeding en Gezondheid