Lekker en gezond bananenbrood

Bananenbrood

Lekker en gezond bananenbrood, want dit recept is gemaakt zonder suiker uit de suikerpot. Het is gemaakt van pure ingrediënten. En het leuke is, je kunt met dit recept allerlei variaties toepassen. Kies zelf je favoriete meel, noten en zaden. Voeg bijvoorbeeld in de wintermaanden wat lekkere kaneel toe óf speculaaskruiden. Of gebruik wat diepvriesfruit extra in dit recept.

bananenbrood

Ingrediënten

100 gram amandelen of amandelmeel

50 gram havermout of havermeel

3 rijpe bananen

50 gram ontpitte dadels

3 eieren

25 gram gemengde ongezouten noten

25 gram gemengde pitten

15 gram gedroogde cranberries of rozijnen

Bereiden

Maal de amandelen en havermout in de keukenmachine tot zand (meel). Doe het in een kom.

Pureer in de keukenmachine de bananen en de dadels. Voeg dit bij het meel.

Voeg de eieren toe. Vervolgens de noten, pitten, cranberries.

Giet dit in een cakevorm. Doe daar eerst bakpapier in. Je bakt het bij 175 graden gedurende 45 minuten. Wordt het bovenop donker, dek het dan af met aluminiumfolie. Net als bij een gewone cake moet een breinaald/prikker er schoon en droog uitkomen. Dan is je bananenbrood gaar.

Als het is afgekoeld, snijd je het brood in 15 plakken. Je kunt het in de koelkast een dag of 5 bewaren. Het is ook handig om de plakjes in porties in te vriezen.

Voedingswaarde

Een plakje van 50 gram is 125 kcal. Het bevat 7 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd vet, 4 gram eiwit, 10 gram koolhydraten, waarvan suikers 6 gram (hoofdzakelijk uit fruit), 1.5 gram vezels. Zout en suiker zijn niet toegevoegd uit een potje.

Nutriscore A

(Nutriscore berekend door Olijf Voedingsadvies)

 

Amandelen en bananen zijn rijk aan magnesium. In 1 plakje vind je 50 mg magnesium.

1 Plakje bevat 10 gram noten/zaden. Dat is ongeveer een halve dagportie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Verder zit er wat fruit (ca. 1/2 portie) en volkoren meel in, en een beetje ei. Helemaal puur gezond dus.

bananenbrood

Variaties

Dit is ook een hele, leuke variatie op het recept. Je begint met dezelfde basis van amandelmeel, havermoutmeel, bananen, dadels, eieren. Vervolgens voeg je aan je beslag toe: 75 gram noten, 40 gram boekweitzaden, 125 gram diepvriesfruit van bosvruchten.

De voedingswaarde per plakje is ongeveer gelijk (140 kcal). De vezels worden zelfs 2 gram per plakje.

Het is ook leuk om het plakje in vierkantjes te serveren. Zo heeft iedereen een klein, gezond hapje.

Nog een leuk recept van Olijf Voedingsadvies vind je hier.