Het boek de ‘Broodbuik’ geloofwaardig?

Binnenkort verschijnt het boek Broodbuik, waarin een Amerikaanse cardioloog beweert dat tarweproducten ongezond zijn. Nu al geven verschillende voedingswetenschappers en -deskundigen aan dat er onwaarheden in het boek staan. Dus mocht je het boek lezen, geloof niet alles wat erin staat. Tarwe zou volgens de schrijver tal van problemen kunnen veroorzaken: van overgewicht tot ADHD en van darmproblemen tot diabetes. Voor al deze beweringen ontbreekt voldoende wetenschappelijk bewijs. In sommige gevallen is er juist wetenschappelijk bewijs dat het omgekeerde waar is. Mensen die vaker volkoren producten eten zijn juist slanker. Met andere woorden: eet gewoon met gezond verstand en schrap nooit zomaar een voedingsmiddel uit je menu.

Lees hier meer.

2 reacties

  1. Kees Bleker op 6 juli 2013 om 14:06

    Lees voor je deze mevrouw zo maar gelooft ook dit! Ik ben me rot geschrokken en weet niet meer wie ik moet geloven.

    http://melchiormeijer.wordpress.com/2013/07/03/de-onvermijdelijke-post-over-broodbuik/  2. admin op 6 juli 2013 om 20:36

    Beste Kees, er is inderdaad veel verwarring over voeding. Ik werk met mensen die graag willen afvallen. Daarbij merk ik dat er vaak wat schort aan de energiebalans en beweegpatroon, maar ook aan het type voedingsmiddel dat iemand kiest. Over het algemeen vallen mensen goed af bij een uitgebalanceerd menu, met vooral pure producten. Dit is dan inclusief brood geen probleem. Het is mijns inziens wel belangrijk om door te vragen over klachten die men eventueel ervaart bij de spijsvertering. Sommige mensen verdragen tarwe of gluten minder goed en hebben aangepaste voeding nodig. Maar grote groepen mensen kunnen brood prima verteren. Verder zal er meer onderzoek nodig zijn naar al deze nieuwe ontwikkelingen en tot dan ben ik liever terughoudend. Dank je wel voor je kritische blik op dit thema.