Slanke Stamppot

De traditionele Hollandse stamppot heeft vaak veel aardappelen, wat groenten, spekjes en een grote rookworst.

stamppot
Foto van M.M.Minderhoud - traditionele stamppot boerenkool met worst

Het vet van de uitgebakken spekjes wordt meestal meegestampt, dat geeft een lekkere smaak en maakt het smeuïg. Super lekker, maar ook wel vet en niet heel gezond. Is dat erg voor een keertje? Nee. Maar als je wilt afvallen of een goede maaltijd wilt bereiden, tja ... dan zijn er tips.

  • Verander de verhouding (zoete)aardappel - groenten. Neem per persoon eens 200 gram aardappelen en minimaal 200 gram groenten aan bereid gewicht. Bij een zuurkoolstamppot kun je bijvoorbeeld witte kool of spitskool meestampen. En schijfjes wortel toevoegen. Bij een boerenkool-stamppot is extra paprika erdoor lekker. Of serveer er een tomatensaus met gehaktballetjes in plaats van spek en worst bij.
  • Of vervang een deel van de aardappelen door knolselderij of bloemkool.
  • Neem minder worst en spek. Kun je bij 100 gram vlees per persoon blijven? Of gebruik andere vlees, vis of vegetarische soorten zoals: kipfilet, makreel, tofu, noten, ei, vegetarische vervanging.
  • Stamp het bakvet van het vette vlees niet mee. Maak de stamppot smeuïg met vocht van de aardappelen en een scheutje yoghurt of melk. Voeg kruiden toe zoals kerrie- of paprikapoeder.
  • Je kunt ook eenvoudigweg minder van je traditionele stamppot nemen en meer gekookte groenten of rauwkost ernaast eten.

Tadaaaa, de slanke stamppot is geboren. En lekker hoor 😋! Bovendien kun je eindeloos variëren, want zo'n beetje alles is te stampen. Kijk in de recepten-database van het Voedingscentrum en zoek op 'stamppot'.

slanke stamppot