Eetgewoontes succesvol veranderen

Balans in gezonde gewoontes

Wil jij eetgewoontes succesvol veranderen? En balans in je leefstijl? Balans tussen gezond en genieten? Tussen activiteit en ontspanning? Een balans die vanzelfsprekend is, zonder volhouden?

Een gelukkiger, gezonder leven voor jezelf creëren kan makkelijk zijn – en verrassend leuk.

  • Vergeet de laatste fitnesstrend
  • Vergeet de kortdurende goede voornemens
  • Vergeet het schuldgevoel
  • Vergeet het dieet. Ja, ook de nieuwste rage en al die oude.

Je leven verbeteren is veel makkelijker dan je denkt! Zolang je het nieuwe gedrag succesvol ontwerpt. En je daardoor niet hoeft te varen op wilskracht. Daarom begin je klein en groeit het uit naar groot. Loopt het nog niet naar wens, dan was je ontwerp nog niet goed genoeg. Met je wilskracht is niets mis.

Lees het blog en gebruik het onderstaande werkblad uit mijn praktijk 🙂.

 

Kleine eetgewoontes succesvol veranderen (B.J.Fogg)

Met deze methode krijg je grip op eetgedrag, gewicht en gezonde keuze. Het moet zo gemakkelijk zijn, dat je er vandaag nog aan begint, in plaats van maandag. Als je zolang moet wachten, dan weet je al dat het eigenlijk te moeilijk is om vol te houden.

Dat is ook meteen de reden waarom mensen in januari een volledig sportschoolabonnement nemen en er halverwege het jaar niets meer mee doen. Of aan een dieet beginnen wat niet vol te houden is. Te hoog gegrepen en leuk voor maar even. Rustiger aan doen geeft juist een houdbaar resultaat.

 

Rechts van de actiecurve verander je gewoontes succesvol.

fogg kleine gewoontes veranderen eetgewoontes

Je nieuwe gedrag moet zo makkelijk zijn, dat je het ook kunt uitvoeren als je minder gemotiveerd bent. Maak een realistische keuze en begin dan gewoon, ook al lijkt het je belachelijk klein. Eenmaal eraan gewend, ga je uitvergroten.

Geef jezelf elke keer een compliment als je de kleine, nieuwe gewoonte hebt uitgevoerd. Positieve inspiratie blijft hangen in je brein, zodat het gedrag beklijft. Je hebt het maar wel mooi gedaan: Yes! Onderschat dit effect niet.

Het is belangrijk je nieuwe gedrag te koppelen aan een bestaande, logische routine als trigger. Zoals 1 tand flossen (klein) na het tandenpoetsen (= trigger, elke dag). Voor je er erg in hebt flos je al je tanden. Echt, het overkwam mijzelf.

Wil je juist iets afleren, dan haal je de trigger weg. Zoals lekkers op een andere plek opbergen en een appel binnen handbereik leggen.

 

Benoem specifiek gedrag om je doel te behalen

Een algemeen doel behalen als 'gezonder leven', 'meer bewegen', '10 kg afvallen', lukt je niet in 1 moment. Je bent morgen niet opeens 10 kg afgevallen. Je kunt wel kijken welk gedrag je specifiek kunt veranderen om het doel te bereiken.

Is deze verandering realistisch en voel je oprechte motivatie voor dit gedrag? Welke verandering heeft de grootste impact bij de minste moeite? Past het bij jou om te doen? Dan kun je eetgewoontes succesvol veranderen.

 

Ontwerp aanpassen: Welke schakel is zwak?

fogg vermogensketting vermogensketen

  • Heb je voldoende tijd om je zo te gedragen?
  • Heb je voldoende geld om je zo te gedragen?
  • Vraagt het gedrag fysieke inspanning?
  • Vraagt het gedrag mentale inspanning?
  • Past het gedrag in je huidige routine?

Oei, je loopt vast, het blijkt moeilijker dan gedacht. Geef niet je wilskracht of motivatie de schuld. Gooi de handdoek niet in de ring. Waarschijnlijk is je gedragsontwerp niet goed genoeg en is er een zwakke schakel. Of de lat ligt even te hoog. Of je kiest een ander gedrag om te veranderen dat beter past.

Pas je ontwerp aan, zodat de schakels van de ketting allemaal sterk zijn. Ga door met veranderen en complimenteren. Heb een flexibele en open blik, zodat je je kunt bekwamen en aanpassingen kunt doen. Dan kan de lat weer omhoog. Zo ben je ook niet gestopt en hoef je ook niet steeds opnieuw te beginnen. Je blijft in het proces tot het geslaagd is.

 

Het ultieme als-dan-plan

Het hele ontwerp beschrijf je eenvoudig in het als-dan-plan. Door er op deze manier over na te denken, is het ontwerp SMART voor jou: Specifiek (flossen) Meetbaar (1 tand) Acceptabel (moet lukken) Realistisch (ja, goed flosdraad) Tijdgebonden (voor het tandenpoetsen).

Dit is heel leuk om in een consult uit te werken. Begin zelf met dit werkblad. Hierin vind je tips bij het voorbeeld voor gedragsveranding om meer water te drinken: Na elke plas een glas. Vergeet nooit: De weg is het doel. Met kleine stappen kom je er. Daar ben ik van overtuigd.

als-dan-plan Fogg eetgewoontes succesvol veranderen

Meer lezen over veranderen van gedrag?

Heb je een handje hulp nodig? Een stok achter de deur? Een sparring partner? Ik kan je hulpbron zijn om makkelijker in actie te komen. In mijn praktijk begeleid ik je met allerlei consulten op het gebied van goede voeding, leefstijl, grip op eetgedrag en emotie-eten. Maak een afspraak voor de gratis intake en we maken een plan.