Hoe lukt veranderen?

Je gedrag blijvend veranderen, dat is vaak wel een dingetje om zelf te doen. En vaak kom je dezelfde valkuilen tegen. Zo los je ze op:

 

Denk positief

Als het even tegen zit en het lukt niet, dan steken de saboterende gedachtes vaak de kop op: 'Zie je wel wat voor sukkel ik ben', 'waarom doe ik nou weer zo', 'laat maar weer zitten'. En dat is zonde, want autorijden leerde je ook niet in 1 dag. Veranderen is een proces en dat kost dus tijd. Wat er niet goed ging, kun je de volgende keer anders aanpakken. Want oefenen is cruciaal.

 

 

Haalbaar doel

Even snel 10 kilo afvallen? Vergeet het maar. Neem de tijd en stel een realistisch doel voor jouw situatie. Zo kun je in ieder geval beginnen en positieve resultaten halen. En daar wordt een mens blij van.

doelen stellen veranderen

Is je doel belangrijk?

Vind je je doel belangrijk genoeg om je voor in te spannen? Heb je een doel dat je raakt? Of zou je het leuk vinden als het lukt, maar is het niet persé belangrijk. In dat laatste geval zul je er niet vol voor gaan. Dus zorg dat je een doel hebt dat je raakt en welke in essentie echt belangrijk is voor jou.

 

Sta je ongemak toe

Als je de nieuwe weg in slaat, zul je zeker ongemak tegen komen. Je moet op je eigen benen gaan staan en niet meer meeliften op de oude gewoontes. En dus misschien andere keuzes maken dan vriendengroep of gezin. Ben je bereid om dit aan te gaan voor je doel?

Het ongemak is tijdelijk, want je nieuwe keuzes worden nieuwe automatismen. Maar je moet er wel 'even' doorheen.

veranderen

Slimme strategieën

Saboterende gedachtes en excuses herkennen, doelen stellen, motivatie scherp krijgen en omgaan met je ongemak - het is handig om slimme strategieën te kennen die werken voor jouw nieuwe eetgewoontes. Ik help ze je graag ontdekken en te zorgen dat je niet verstrikt raakt in je oude patronen.