Zoete aardappel, is dat gezonder?

Zoete aardappel is géén familie van de aardappel. Deze bataat of yam behoort tot de windefamilie. Gewone aardappels behoren tot de familie van de  nachtschade. We lezen vaak dat de zoete aardappel bij de groenten hooort. Maar in het buitenland wordt ook de gewone aardappel bij de groenten gerekend.

In Nederland zetten we ze voedingskundig bij de koolhydraten, omdat ze koolhydraatrijk zijn. Daar valt wat voor te zeggen.

zoete aardappel

 

Zoete aardappel voedingswaarde

Wat betreft voedingswaarde zijn beide soorten vergelijkbaar. De gewone aardappel heeft iets minder kcal, meer eiwit, minder koolhydraten. Dat is interessant.

Maar de vezels zijn wel iets lager. De zoete aardappel doet het wat vezels betreft beter en bovendien heeft de oranje zoete aardappel lekker veel beta-caroteen (pro-vitamine-A).

Wissel de soorten aardappelen dus af naar smaak. Ik heb daarbij dit eenvoudige zoete aardappel recept voor je.

zoete aardappel nevo

Voedingswaarde uit de NEVO-tabel.

 

Bloedsuikerstijging, GI en GL

Je hebt misschien ergens gelezen dat de zoete aardappel je bloedsuiker minder doet stijgen, omdat de glycemische index en -lading lager zijn en er raffinose in zit. En dat het daardoor beter zou kunnen zijn bij afvallen. Maar als je de GI-tabellen erop naslaat, zijn deze verschillen er nauwelijks en de definitie onduidelijk.

Als je wilt dat de (zoete) aardappel je bloedsuiker minder snel doet stijgen, eet hem dan vooral mét schil. Dan heb je extra vezels. Maak er liever geen puree van. En niet super gaar bakken of frituren. Omdat het dan veel sneller verteert. Voeg daarom aan een stamppot juist véél andere groenten toe.

Wat ook helpt voor een langzamere vertering is het laten afkoelen van de gekookte (zoete) aardappel. Daardoor ontstaat het zogenaamde resistente zetmeel. En daarnaast: schep geen bord vol aardappelen op. Maar gewoon de hoeveelheden die in jouw persoonlijke voedingsadvies van mij staan.

Wil je ook weten wat jij het beste kunt eten? Kom dan eens langs voor een consult.