Glüh-tea in plaats van glühwein

Hét alternatief voor glühwein is…

Als er één drankje is wat veel wordt gedronken rondom Sinterklaas en Kerst, dan is het wel glühwein. Het betekent letterlijk gloeiwijn en wordt gemaakt van verschillende specerijen en rode (of witte) wijn. Glühwein wordt meestal ook gezoet met honing of suiker en heeft meestal een alcoholpercentage van zo’n 9 tot 13%. Daarmee past ‘ie niet in gezonde voeding, maar er is een alternatief dat misschien nog wel lekkerder is.

kerst glühtea glühwein

Ingrediënten Glüh-tea

  • 1 liter water
  • 1/2 eetlepel losse, zwarte of groene thee (in een thee-ei)
  • 1 cm gember
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • twee schijfjes citroen
  • handje kersen op siroop (zonder siroop, of ander fruit)

 

Bereiding

Breng het water met de thee aan de kook, doe de specerijen erbij en laat zo’n 10 – 15 minuten zachtjes koken. Doe enkele minuten voor het serveren de kersen en de schijfjes citroen erbij. De hoeveelheid is goed voor zo’n 4 bekers/glazen/mokken.

 

Voedingswaarde

Eén glas glüh-tea bevat ongeveer 10 kilocalorieën. Een hele verbetering ten opzichte van de reguliere glühwein die snel zo’n 200 kcal bevat voor een glas van 200 ml. Dat komt niet alleen door de alcohol, maar ook door de toegevoegde suikers.