Alcoholvrije wijn, is dat een goed idee?

Een koel glas witte wijn als aperitief, een stevige rode bij een etentje. Maar graag zonder alcohol. Is alcoholvrije wijn eigenlijk lekker?

alcoholvrije wijn

 

Wat is alcoholvrije wijn?

Alcoholvrije wijn is wijn waar de alcohol is uitgehaald. Het is dus geen gewoon druivensap, maar heeft ‘echte’ wijn als basis. Zoals bij elke filtering of ingreep, verlies je smaak en structuur. Daarom worden aroma's of ook suiker toegevoegd.

Overigens mag het volgens de wet nog 0,5% alcohol bevatten. En omdat de alcohol grotendeels onttrokken is, is het eigenlijk geen wijn meer.

 

Hoe zit het met de calorieën

Het bevat ongeveer 50-60% minder calorieën dan gewone wijn. Dus volgens de voedingstabellen ongeveer 60 kcal per glas van 150 ml, waarvan suikers 1,5 klontje. Check de etiketten, want ik kom ook 0 gram suikers tegen of 30 kcal per 150 ml.

 

Is het lekker?

Een kleine zoektocht op internet laat zien dat deze wijn niet persé als lekker wordt beoordeeld. Het wijnkarakter is eigenlijk verdwenen en het is best zoet, lees ik. Drink je het uit een wijnglas, ziet het er natuurlijk wel feestelijk uit. Eigenlijk moet je het dus zelf proberen en een oordeel vellen.

Via Facebook deed ik een kleine oproep onder mijn volgers. Deze wijnen vond men wel het proberen waard:

 

Ga je liever voor echte wijn, gebruik dan deze tips

Over smaak valt niet te twisten. Ga je voor echte wijn, kies dan welk moment in de week of op je feestje voor jou het meest waardevol is om dat te doen.

  • Kies je moment.
  • Geniet van elke slok, zodat je glas niet ongemerkt opeens leeg is.
  • Grote glazen? Ga voor kleinere.

N.B. De aanbeveling is om niet te drinken. Of hooguit 1 glas per dag. Alcoholgebruik vergroot het risico op verschillende vormen van kanker, zoals borstkanker. En dat is al bij 1 glas per dag.

Over alcoholvrij bier schreef ik dit blog. En je kunt ook je water pimpen tot een lekker watertje. Of wat dacht je van deze karaf kerstwater.