Radler, daar zit niets in. Of wel?

Heerlijk zo'n Radler, uit de koelkast of op het terras, bij deze zomerse temperaturen. Er zit geen alcohol in, dus, dan past het prima bij afvallen, toch? Er zit immers niets in. Dit is wat ik regelmatig hoor en lees, maar hoe liggen de feiten? We gaan even op onderzoek uit.

 

Hoeveel alcohol bevat Radler

We kennen alcoholvrij bier met 0.0% alcohol. Daarnaast bestaat er bijvoorbeeld alcohol-verlaagd bier met 2.0% alcohol. De 0.0% en 2.0% alcoholbieren zijn er met suiker of zoetstoffen. Ze bevatten daarnaast altijd vruchtensap.

 

Wat zijn de ingredienten

Verschillende biermerken hebben een Radler-biertje uitgebracht. Op het etiket zie je meestal de volgende ingrediënten: (koolzuurhoudend) water, gerstemout, hop, suiker, vruchtensap uit concentraat, citroenextract en aroma’s.

Het vruchtensap kan b.v. citroensap, sinaasappelsap of een andere sapsoort zijn. Al dat fruitsap klinkt misschien gezond, maar zonder de vezels uit het hele fruit, levert het alleen een hoog/hoger suikergehalte. En de bijkomende calorieën.

Radler heeft ook een 0% alcohol variant met vruchtensap en zoetstof, dus zonder suiker. Maar, oeps, ik heb gehoord dat die echt niet lekker is.

 

Hoe zit dat met suikerklontjes en kcal

Een flesje Radler bier bevat 300 ml. Wat hebben we dan in een flesje, vergeleken met gewone pils:

300 ml bier 2% 0% Radler 0%, zoetstof bier, pils 5%
suikerklontjes 4 6 1 nihil
kcal 120 130 40 120

 

Vergelijk dit eens met een longdrinkglas van 200 ml:

soort sinaasappelsap frisdrank light fris water
suikerklontjes 5 5 0 0
kcal 90 80 0 0

Conclusie?

Welke conclusie trek jij? Ik zie dat er in ieder geval genoeg suiker in bier Radler 0% of 2% zit. Sterker nog, de kcal zijn daardoor gelijk aan gewoon bier. En het suikergehalte klimt op richting dat van frisdrank of vruchtensap.

Je bent het beste af met water. Wat je zelf heel aantrekkelijk kunt maken op deze manier.

Ter afwisseling kun je een glaasje light-frisdrank nemen (minder goed voor je tanden). Of als je het lekker vindt bier 0% met zoetstof. Er komen steeds nieuwe alcoholvrije biertjes op de markt, dus check het etiket zodat je weet wat je drinkt. Het is volop in ontwikkeling.

Meer lezen over soorten alcoholvrij bier? En hier voor andere alcoholvrije suggesties.

 

bier, radler, 0%