Welk eettype ben jij? Er zijn er vier.

Je eet niet altijd omdat je trek of honger hebt. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij (graag) eet. In welk eettype herken jij jezelf?

eettype

Eettype: De lijngerichte eter

Altijd maar aan de lijn doen, met het resultaat dat je steeds verder aankomt en eindeloos jojoot. Ooit begon je uit onvrede te lijnen, terwijl je nu niet meer begrijpt waar je ontevreden over was.

Of misschien moest je in je vroege jeugd wel naar de diëtiste en werd er steeds met een bestraffend vingertje naar je gewezen. Je verdeelt het eten in de goede en de foute keuze. Het woordje 'zondigen' is jou wel bekend.

Kenmerken van dit type eter, onder andere:

 • staat te veel op de weegschaal
 • denkt ‘zwart-wit’ – ‘alles of niets’
 • denkt dat het leven beter wordt als er een bepaald gewicht bereikt is

 

Eettype: De verleidingseter

Dan heb je moeite met verleidingen. Feestje, barbecues, etentjes zijn lastig voor je. Je ziet en ruikt dit eten en kunt het niet weerstaan.

Als je langs de bakker fietst en je ruikt vers brood, dan koop je het. En de gebakjes kun je eigenlijk ook niet weerstaan. Die zien er zo mooi uit! Als je over de markt loopt, hoort er een bakje kibbeling bij. Mooi weer? Jij zit met een biertje of wijntje op het terras. All-you-can-eat, ja, in zo'n restaurant ga je echt voor de bijl. Alles moet geproefd. Nemen anderen een dessert? Dan jij ook.

Dit kan een aangeboren gevoeligheid zijn. Je hebt automatisch aandacht voor signalen om je heen, maar minder voor je eigen lichaam. Door alle verleidingen, die zo sterk binnen komen, houd je je slecht aan je goede voornemens.

Kenmerken van dit type eter, onder andere:

 • als je eten ziet, moet je het eten
 • als je anderen ziet eten, moet je meedoen
 • nee zeggen is daarom lastig, vooral als iemand ook nog eens aandringt om te eten

 

Eettype: De emotie-eter

Je eet of snoept meer dan je zou willen als je je onrustig, gestressd, verdrietig, boos, eenzaam of leeg voelt. Eten en snoepen dempen deze gevoelens. Je eet ze als het ware weg. Het biedt jou troost. Dat betekent dat je lastige gevoelens naar de achtergrond verdwijnen.

Je hebt dit misschien als klein kind al aangeleerd. En later op de dag, als je moe bent, is de rem op eten zoek. Een salade vervult dan niet je behoefte. Je gaat liever voor de quick-fix van iets makkelijks, lekkers. Maar op de lange termijn ben je hier eigenlijk ontevreden over.

Kenmerken van dit eettype, onder andere:

 • schuldgevoel na een eetbui
 • stiekem eten
 • eten als troost of beloning

 

Eettype: De gewoonte-eter

Gewoonte-eters, zij hebben zichzelf aangeleerd om op specifieke momenten naar eten te verlangen. Zelfs als je net gegeten hebt. Er is geen achterliggend probleem of duidelijke aanleiding te vinden. Je moet gewoon dat eten hebben. Je weet heel goed dat je het beter niet kunt doen. Maar het sluipt er telkens weer in, zoals: ‘s avonds op de bank ploffen met iets lekkers of om 11 uur de meegebrachte boterhammen al op hebben – en dan haal je ergens wat lekkers.

Kenmerken van dit type eter, onder andere:

 • eten op specifieke momenten
 • eten zonder nadenken
 • is de omgeving of de dag anders dan anders, dan is de gewoonte er niet

 

Zijn er nog meer eettypes?

De bovenstaande 4 eettypes zijn de meest voorkomende. Soms zie je nog andere eettypes. Maar meestal kun je die toch onderschuiven onder de 4 hoofdtypes. Zoals de 'bourgondiër' eigenlijk een verleidings- of gewoonte-eter is. Of de 'snelle eter' in feite een gewoonte-eter is. Maar ondertussen pas laat een verzadigingssignaal krijgt en dus teveel at.

De 'zoetekauw' die suiker 'moet' hebben, wordt vaak getriggerd door emotie of verleiding. En suiker geeft je even een lekker gevoel. Daar wil je dus steeds meer van. Maar er kan ook sprake zijn van gewoonte-eten. Omdat suikerrijk eten bloedsuikerschommelingen geeft, heb je al snel daarna opnieuw trek in zoet.

De 'onwetende eter' wordt ook wel eens genoemd. Je denkt gezond bezig te zijn, maar als je uitleg krijgt over voeding, blijkt dat niet het geval. Je eet misschien light-producten, die toch niet zo light zijn. Of je weet niet hoe je een etiket kunt lezen en begrijpen. Misschien sla je zelfs wel eens een maaltijd over. Ik kan je hier natuurlijk alles over uitleggen.

 

Hoe kom ik van mijn eettype af?

Als je door hebt waarom je eet of welk eettype jij bent, dan kun je daar ook iets aan doen. Met een goede motivatie en handige tips en tricks kun je je eetgedrag veranderen naar die van de 'bewuste eter'. Niet van de een op de andere dag. Immers, autorijden (of paardrijden) leerde je ook niet in 1 dag. Maar resultaat kun je zeker behalen.

Ik heb verschillende nascholingen gevolgd om je hierin te begeleiden. Zullen we er eens samen naar kijken? We doen dan ook een eettype-testje. Samen lukt vaak beter dan alleen, omdat je er echt even voor gaat zitten.