Het paard-ruiter-model voor afvallen

Afvallen is net als paardrijden

Zoals jullie misschien wel weten, rijd ik al jaren paard. Dat is 1 grote oefening en je bent er nooit klaar mee. Moeilijk! Maar, ook een leuke uitdaging. Dat paard doet vaak niet niet wat ik wel wil ;-). En aan wie ligt dat nou?

In coaching bij gedragsverandering wordt het paard-ruiter-model gebruikt. Ra, ra, waarom zou dat nou zo heten ;-).

Het paard-ruiter-model

De ruiter, dat ben jij. Jij weet wat je wilt en waar je naartoe gaat. Toch? Beschrijf dit anders duidelijker voor jezelf.

Het paard, dat zijn de ongewenste of ingesleten gewoontes. Het gedrag waar je ontevreden over bent, zoals teveel, te vaak, te verkeerd eten of andere hardnekkige valkuilen.

Het paard en ruiter moeten samenwerken om ergens te komen. Hoe ga jij dat doen? Kijk eens naar onderstaande uitspraken.

 

De uitspraken van de paardrij-juf

Het is ongelofelijk, maar alle uitspraken van mijn juf Anneke, lijken zo gekopieerd uit de wetenschap over afvallen:

 • Laat je niet frustreren, maar inspireren
 • Als jij niets doet, gebeurt er altijd iets wat je niet wilt (b.v. gras eten, lummelen, muiten)
 • Als er niets gebeurt, dan moet jij het anders doen, want er gebeurt niets
 • Als je twijfelt of er iets gebeurt, dan gebeurt er niets
 • Kijk naar je doel vooruit, waar ga je heen met je paard?
 • Geef je paard een opdracht
 • Maak een plan
 • DOE het dan!
 • Begin met een klein stukje van iets moeilijks en beloon
 • Puzzel verder
 • Ken je paard
 • Laat je niet foppen

Welke uitspraak spreekt jou aan voor afvallen? Wat heb je te doen?

 

Uit de valstrik

Als je gevangen zit in het paardengedrag, dan kun je niet goed zien wat je te doen hebt. Je zit dan in een emotie, een eetbui of bent uit contact met jezelf. Een cliënt van mij zei: waarom was het zo makkelijk om mijn pony vroeger gewoon geen eten te geven als hij te dik was? Bij mijzelf lukt het nu helemaal niet.

Maar het lukt wel, als je van een afstandje bekijkt wat er nu eigenlijk aan de hand is. Ben je het paard of ben je de ruiter? Alleen al door dit te doen, kun je de teugels weer in handen nemen. Plak 1 van de uitspraken van de juf op een zichtbare plek, zo herinner je jezelf er steeds aan. Jij bent de ruiter! Jij weet waar je heen wilt.

 

Je gedrag veranderen

Als je jouw gedrag, wat je wilt veranderen, ziet en herkent als het paard, dan heeft het je niet meer. Je bent immers niet je gedrag, identificeer je daar niet mee. Dan kun je er van afstandje naar kijken en het beteugelen. Je kunt leren wisselen van paard naar ruiter. Dat vraagt oefening, maar je zult steeds sneller kunnen schakelen. Je leert je paard immers goed kennen.

Je leert ook hoe je het met zachte hand kunt besturen. Soms streng, altijd eerlijk en duidelijk, belonend en compassievol. Want schoppen, slaan en trekken heeft geen zin. Je paard is véél sterker! Door te onderzoeken hoe jouw paard in elkaar steekt, kun je slimme strategieën gaan inzetten om je doel te bereiken.

Je neemt bijvoorbeeld net een iets andere route en gaat niet op dat sappige grasveld paardrijden ;-). Je verandert wat aan je omgeving, je neemt wat meer tijd voor jezelf, je staat je ongemak toe, enzovoorts. Anyway, ik heb daar allerlei leuke opdrachten en tips voor, zodat jij je eigen slimme strategieën bedenkt.

 

Tips

Voor tips, reflectie en aanmoediging is de paardrij-juf onmisbaar. Voordat je het weet verslap je, ben je net te laat, was een andere strategie handiger geweest. Er is vaak wat hulp nodig om je paard te leren kennen en doorgronden.

Op het gebied van afvallen wil ik je die graag geven. Want ik weet zeker: Als je erop terug kijkt, ben je altijd vooruit gegaan :-). Geef daarom nooit op, maar zoek naar motivatie en inspiratie.

Je hoeft er in ieder geval geen raar dieet voor te gaan volgen, want dat is niet de oplossing voor de lange termijn. Je moet alleen wennen aan het maken van andere keuzes. En je omgeving soms ook.

 

Moeilijk paard

Sommige paarden zijn echt moeilijk, joh. Je denkt: 'Ik leer het nooit'. Of: 'Zie je wel, weer niet gelukt, laat maar zitten'. Geloof jij die gedachtes? Heel veel van (niet) afvallen zit in je hoofd. Vaak zijn het saboteurs, die een groot deel van de waarheid niet laten zien. Namelijk, dat je in een leerproces zit en dat je fouten mag maken. Dat er ook een hoop wel goed gaat. Laat je niet frustreren, maar inspireren, steeds opnieuw.

Handje hulp nodig?