Wat is emotie eten

Emotie-eten is het verdoven van verdrietige of andere nare gevoelens met bijvoorbeeld koek, chocola, chips. Je gebruikt het als troosteten. En sommige mensen zijn zich er daarbij niet van bewust hoe ze zich eigenlijk voelen. Dat noem je gevoelsblind.

emotie-eten

 

Geeft emotie eten overgewicht?

Dat ligt eraan. Als je meer eet aan energie uit voeding dan je verbrandt, kun je hier overgewicht van krijgen. Maar het kan ook zo zijn dat emotie-eten een ongezond eetpatroon geeft, zonder (veel) overgewicht. Je voelt je dan waarschijnlijk wel vaak futloos en moe door de ongezonde keuze.

Vaak zie je dat iemand zich na het overeten schuldig voelt. En daardoor nóg meer ongezonds gaat eten. Of dat je denkt: 'Het maakt nu toch niet meer uit, dooreten maar en morgen beginnen we (misschien) weer opnieuw met lijnen'.

En ook zie je dat het eten van veel zoetigheid nog méér eten van zoetigheid uitlokt. Omdat je bloedsuikerspiegel zo gaat schommelen. En vooral als er ook nog stress speelt, wordt dit effect extra versterkt.

Het gaat trouwens niet altijd om ongezond eten. Sommige mensen gaan zich te buiten aan bijvoorbeeld boterhammen met pindakaas. Dan voelt het minder erg, maar het blijft een eetbui. En dat weet je dan ook wel.

 

Achteraf is emotie eten balen

Dat is vaak wel het effect. Of je nu veel of weinig last van emotie-eten hebt, als je het boekje te buiten bent gegaan, geeft dat nooit een leuk gevoel.

In mijn praktijk komen mensen die veel emotie-eten of maar soms. Ook in dat laatste geval wordt ervan gebaald dat het eetgedrag steeds uit de hand loopt. Bijvoorbeeld door stiekem in de keuken toch nog wat te eten, terwijl je zo goed bezig was met eten op een normale manier.

Of als je na een stressvolle dag echt langs de snackbar moet voor een frikandel. Of je hebt een druk gezin en voor je het weet stop je restjes eten van de kinderen in je mond. Een plakje kaas extra in je mond als je een broodje aan het beleggen bent. Waarom al dat 'grazen', vraag je je af.

Het is gewoon eten wat niet nodig is.

 

Het gevolg is vaak lijnen

Als iemand dit helemaal zat is, dan volgt meestal een lijnpoging. Maar dat is op zich niet de oplossing, want de oorzaak lag 'm in emoties. Dus meestal helpt lijnen dan ook niet. Dat geeft alleen maar meer frustratie. En lokt juist emotie-eten uit. En zo blijf je in de vicieuze cirkel zitten.

 

Oplossen van emotie eten en ongewenst eetgedrag

In mijn praktijk kunnen we samen kijken naar het mechanisme achter jouw eetbuien en eetgedrag. Door er tijd voor te maken, kom je hier tot heldere inzichten en slimme strategieën. En daardoor kun je uit de vicieuze cirkel van eetbuien leren stappen.