Sapperde-flapjacks

Een flapjack is een soort koek, die gebakken wordt van boter, suiker en havermout. Eventueel kan er nog honing of muesli worden gebruikt. Het is een traditioneel gerecht dat in Groot-Brittannië wordt gegeten bij de thee als de kinderen uit school komen.

Speciaal voor jou heb ik er een gezonde versie van gemaakt.

flapjacks

Ingrediënten (10 grote stukken)

50 gram roomboter

30 gram pindakaas

2 rijpe bananen, geprakt (totaal ca. 200 gram)

1 grote appel à 200 gram, geschild, geraspt (schil mag er ook om blijven zitten)

4 gram bakkerszout

250 gram havermout

85 gram abrikozen, gedroogd, in stukjes

100 gram verse dadels, in stukjes

85 gram pittenmix (b.v. pompoen, pijnboom)

 

Bereiden

Smelt de boter en pindakaas in een pannetje.

Meng de geprakte banaan met de geraspte appel en het zout.

Voeg de inhoud uit het pannetje bij het fruit en roer alles goed door.

Voeg daarna 1 voor 1 de andere ingrediënten toe.

Doe bakpapier in je bakblik en prak het mengsel in de vorm, afstrijken met een lepel.

Bak het in een voorverwamde oven bij 170 graden, 40 minuten, tot goudbruin.

Laat afkoelen en snijd het in 10 stukken. Je kunt er mueslirepen of taartpuntjes van snijden. Eet ze binnen een week op of vries het in, zodat het niet uitdroogt.

flapjacks

Tip

Ik gebruik hier bakkerszout, zodat je per stuk flapjack evenveel jodium binnen krijgt als bij het eten van 1 boterham. Zout kun je ook weglaten.

Ben je een zoetekauw? Je kunt eventueel 40 gram honing toevoegen. Maar zelf vind ik deze koek al zoet genoeg door al het fruit. Probeer extra zoet dus beter af te wennen.

 

Voedingswaarde

Per flapjack heb je 250 kcal, 12 gram vet, waarvan 4 gram verzadigd vet, 7 gram eiwit, 28 gram koolhydraten, waarvan 11 gram suikers (fructose uit fruit), 4 gram vezels, 0.4 gram zout en 24 mcg jodium.

Nutriscore B

(Nutriscore berekend door Olijf Voedingsadvies)

 

De ingrediënten uit deze flapjack komen overeen met 1 boterham, 1 stuks fruit, 1 mespunt boter (vandaar Nutriscore B) en een 1/2 portie noten/zaden. Doorgaans adviseer ik halvarine op een boterham, maar voor de lekker kun je gerust eens variëren met roomboter. In dit tussendoortje is het verzadigd vet uit boter niet te hoog.

Is dit tussendoortje voor jou te groot, dan neem je gewoon een halve!