Peijnenburg 100% Honing ontbijtkoek, is dat een goede keuze?

Peijnenburg 100% Honing ontbijtkoek, is dat een goede keuze?

Peijnenburg heeft iets nieuws: ontbijtkoek met honing in plaats van suiker. Uitsluitend gezoet met echt bloesemhoning als natuurlijk zoetmiddel. Tjonge, dat klinkt goed. Maar is dat ook zo?

Honing is suiker

Eerlijk gezegd springt het glazuur van mijn tanden en rijzen mijn haren ten berge. Laatst bezocht ik een lezing van dr.ir. R (Ralf) Hartemink van Wageningen Universiteit over dit onderwerp. Daarin werd bevestigd wat jij misschien eigenlijk ook wel weet. Suiker is gewoon suiker! Dus kristalsuiker, glucose-fructosestroop, melksuiker, vruchtensuiker, honing, siropen en sappen. Voor je lichaam is het allemaal hetzelfde. Bovendien wordt ‘gewone’ suiker gewonnen uit de suikerbiet en is in die zin dus ook een natuurlijk zoetmiddel.

peijnenburg honing

Marketingtruc 1

Geef iets een mooie naam en het verkoopt. Het klinkt heel lekker: natuurlijke bloesemhoning. Dat het ook lekker zal zijn, daar is niets mis mee. Maar als je kijkt naar de voedingswaarde op het etiket gaat het ondertussen om 3 suikerklontjes per plak koek. Net zo als in de gewone ontbijtkoek.

Een plak Peijnenburg 100% Honing ontbijtkoek van 30 gram bevat 89 kcal, 19,9 g koolhydraten waarvan 11,9 g suikers, 0,4 g vet en 1 g vezels.
Peijnenburg Honing is te koop bij Albert Heijn.

Jammer dat het product uit roggebloem bestaat. Bloem is grotendeels ontdaan van vitamines, mineralen en vezels. Je krijgt er gelukkig nog wel 1 gram vezel voor terug, maar volkoren is altijd beter.

Marketingtruc 2

En zoals alle andere koeken van Peijnenburg is ook deze ontbijtkoek vetarm! Door marketing wordt ‘vetarm’ vaak als argument genoemd voor gezondheid. Het scheelt calorieën. Dus dan zal het wel goed zijn? Waar geen vet zit, moet iets anders in het product gestopt worden anders blijft er niets van je plak koek over. Dit is precies waarvoor suiker nodig is. Een lekker, handig en goedkoop vulmiddel. Terwijl we gezonde vetten juist ook nodig hebben en je dus niet per definitie vetarm hoeft te eten.

Marketingtruc 3

De ontbijtkoeken van Peijnenburg bevatten geen conserveringsmiddelen. Dat hoort de consument graag! Dat klinkt ook heel natuurlijk. Maar let op: deze ontbijtkoek bevat maar liefst 51% honing. Honing is een suiker en suiker heeft van nature een conserverende werking. Honing is dus tevens het conserveermiddel.

Maar honing is toch gezond?

Tegenwoordig lees je vaak dat een natuurlijk zoetmiddel zoals honing gezond is, omdat er nog mineralen en vitamines in zitten. Maar zeg nou zelf, als je 1 plak eet, dan is de bijdrage aan mineralen en vitamines uit de honing verwaarloosbaar. Je kunt beter onbewerkte producten eten om goede vitamines en mineralen binnen te krijgen. Beetje raar als je daarvoor aan de honingkoek zou moeten.

Moet ik het dan niet eten?

Daarin is iedereen vrij. In een dagmenu is altijd wat ruimte voor vrije suiker. Dat betekent toegevoegd suiker bij de bereiding. Het Voedingscentrum omschrijft dat als een ‘dagkeuze’. Verder is het afhankelijk van wat je met voeding voor je lichaam wilt bereiken. Maar het is wel handig dat je beseft dat je gewoon een suikerkoekje eet, wanneer je Peijnenburg 100% Honing ontbijtkoek neemt.

Dus ik eet gewoon koek?

Zo is het maar net! Het heet ook niet voor niets ontbijtkoek. Het is vetarmer dan een gewoon koekje, maar bevat meer suiker en meer calorieën dan b.v. een speculaasje. Maar koek is koek en eet je dus het beste met mate. Je kunt daarbij zelf kiezen welk koekje/koek jij dan het lekkerst vindt. En verder eet je gewoon écht eten, puur en onbewerkt.

En al die andere varianten ontbijtkoek?

Heb je ook zoveel vragen over wat nu eigenlijk gezonde en verantwoorde voeding is? Om de haverklap staan er weer nieuwe varianten in het schap.

Het zou heel handig zijn als je eens langs komt voor een consult etiketten lezen of supermarktsafari. Dan kan ik het voor jouw voorkeuren precies uitleggen. Zodat je makkelijk zelf kunt beslissen of iets voor jou gezond en verantwoord is.

Dit kan eventueel ook op afstand, dan pakken we de telefoon erbij en zoeken we de betreffende verpakking op op internet. Je verzekeraar geeft mogelijk vergoeding voor dergelijke consulten.

Vind je dit interessant en wil je een afspraak maken?