Volkorenbrood, lekker van je eigen bakker

Volkorenbrood is lekker!

Volkorenbrood koop je bij je eigen bakker. In Odijk, Werkhoven, Cothen en Houten hebben we daarvoor bakker Doeleman. Ik heb aan hen gevraagd hoeveel soorten volkorenbrood zij eigenlijk hebben. En de keuze blijkt overweldigend. Raad eens hoeveel soorten volkorenbrood ze daar hebben: 18 soorten. En daarbij nog 7 meergranen/grotendeels volkoren broden. Voor elke smaak wat wils. En samen met de 4-broden-actie (niet de grove soorten) op dinsdag, in Odijk, ook nog een voordelige keus.

Als je voor de bakker kiest, kies je voor ambachtelijk, natuurlijke ingrediënten, zo min mogelijk toevoegingen, dagelijks vers en degelijk advies. Ook gebruikt de bakker jodiumhoudend zout in het brood, wat een handige manier is om in je jodiumbehoefte te voorzien. Dit wil niet zeggen dat volkoren supermarktbrood slecht is, maar de kwaliteit, smaak en keuze bij de bakker is anders.

Bij afvallen en gezonde voeding gebruik je het liefst volkorenbrood. Dit heeft het hoogste gehalte vezels en vitamines/mineralen, omdat de hele graankorrel gebruikt wordt. En het maakt daarmee echt een verschil met bruin en wit brood. Vezels zorgen voor verzadiging en een goede darmwerking. Daarmee is het preventief tegen diverse ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Weetje over volkorenbrood: volkorenbrood mag volgens de Warenwet alleen zo heten als het meel voor 100% van de hele graankorrel is gemaakt.

Weetje over meergranenbrood: dit betekent dat het van meerdere graansoorten is gemaakt, maar deze hoeven niet volkoren te zijn. In de supermarkt is meergranenbrood vaak niet volkoren. Maar bij de bakker is dat doorgaans wél, in ieder geval grotendeels, het geval.

Weetje over speltbrood: In supermarktbrood is vaak maar een beetjes spelt verwerkt. En dan ook nog vaak alleen speltbloem (witmeel). Bij de bakker gaat het juist om volkorenspeltbrood, en dus de juiste keuze. In al deze gevallen mag het brood volgens de Warenwet ‘speltbrood’ heten.

Vind je het leuk om je brood bij de bakker te kopen? Nieuwe cliënten van Olijf Voedingsadvies krijgen een kortingsbon voor een volkorenbrood bij bakker Doeleman.

Heb je vragen over brood? Bij bakkerij Doeleman komt een informatiesheet te liggen met antwoorden op de meest gestelde vragen bij de bakker.

volkorenbrood

 

De volkorenbroden die deze bakker bakt zijn

Fijn volkoren soorten: Fijn volkoren, Fijn volkoren vloer, Waddenvolkoren, Vezelbruin (dit is vezelvolkoren, met extra vezels), Sesamvolkoren, Vloervolkoren – 3 soorten (normaal, sesam, tijger), Allinson

Volkoren meergranen soorten: 6 Granen volkoren, Boerengrof, Zwaargrof, Natuurzadenbrood, Vikorn*, Gildekorn*, Pain du Bourgogne*, Zwaar gilde*, Bunder*, Waldkorn*

Kleine volkoren soorten: Walnotenbrood, Pompoenpittenbrood, Multikorn*

Speciale volkoren broodsoorten: Fjordenbrood, Zuurdesembrood, Speltnatuurbrood

*= grotendeels volkoren, opgewaardeerd met pitten/zadenmix (dergelijk brood in de supermarkt is vaak gemaakt met bloem i.p.v. volkorenmeel)