Verrukkelijk lekkere pompoensoep

Ik maakte pompoensoep in een half uur. Helaas was deze ook in een half uur op, dus geen foto. Oepsie, vergeten! Kennelijk is deze soep verrukkelijk lekker. Daarom hier het recept, voor 4 personen, ca. 1.5 liter:

Ingrediënten:

1 pompoen

2 uien

4 theelepels kerriepoeder

1 eetlepel olie

8 dl groentebouillon van 1 tablet of zelfgemaakt

stukje gedroogd of vers chilipepertje of hete paprikapoeder

eventueel 1 dikke prei

kaneel

 

Bereidingswijze:

Was de pompoen, verwijder draden en pitten. Snijd de pompoen in grote stukken. Maak ook de uien schoon en snijd in stukjes. Als je prei gebruikt, deze ook fijn snijden en wassen.

Fruit de uit in de olie, samen met de kerrie. Voeg de pompoen en bouillon toe. Laat 20 minuten pruttelen. Gebruik je verse chilipeper, dan nu toevoegen.

Pureer de soep met een staafmixer en voeg de pittige kruiden (chili of paprika) toe.

Voeg eventueel prei toe en laat even een paar minuten doorkoken.

Maak op smaak met wat kaneel.

 

Voedingswaarde als puur gezond tussendoortje, per portie van 375 ml:

energie – 95 kcal

vet – 4 gram, waarvan verzadigd vet 1 gram

eiwit – 3 gram

koolhydraten – 10 gram

vezels – 4 gram

zout – 1 gram

calcium – 100 mg

 

Diner – 450 kcal, 40 gram koolhydraten, 10 gram vezels, 2.3 gram zout:

Kook 2 eitjes per persoon en hak fijn. Meng met groene kruiden als koriander of selderij.

Sausje: Roer  wat koriander door 2 eetlepels yoghurt per persoon.

Schep het eimengsel en yoghurtsausje op de soep.

Eet dit met 2 volkorenboterhammen per persoon.

Serveer extra groenten in de vorm van een royale rauwkostsalade, aangemaakt met 1/2 eetlepel olie of dressing per persoon en kruiden naar smaak.

 

Bron: gebaseerd op een recept van het Voedingscentrum (dit recept bevatte in de soep maar liefst 2 gram zout en als maaltijd 5 gram, wat zeer hoog is)