Utrecht – Gewichtsconsulent bij afvallen alternatief voor diëtist

De BGN-gewichtsconsulent of de diëtist

In de omgeving van Utrecht (Bunnik, Odijk, Werkhoven en verder) kun je effectief afvallen bij de diëtist of gewichtsconsulent.

Maar wat zijn de voordelen en verschillen?

 

De meest gezonde en effectieve manier voor een gezond gewicht

De diëtist en BGN-gewichtsconsulent werken volgens dezelfde Richtlijnen voor Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad en kunnen je evengoed helpen naar een gezond gewicht. Het advies zal dus nooit te streng zijn, je leert wat gezonde voeding is, hoe vaak en hoeveel je moet eten en bewegen en welke keuze je maakt voor een verantwoorde voeding.

Afvallen blijkt in de praktijk vaak erg moeilijk te zijn. Om op de lange termijn een gezond gewicht te behalen en behouden is afvallen onder begeleiding een goede methode. Door de afspraken ben je verzekerd van een stok achter de deur, waardoor het makkelijker is om je voornemens te realiseren. Bovendien zijn er meerdere oorzaken waardoor iemand te zwaar kan zijn geworden. De diëtist en gewichtsconsulent kijken hiernaar en geven je passende tips.

 

De BGN-gewichtsconsulent

Een gewichtsconsulent heeft een beroepsopleiding gevolgd van ca. 1 jaar. Aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) weet je dat de gewichtsconsulent een geaccrediteerde opleiding heeft gevolgd en zich houdt aan de beroepseisen, bij- en nascholingen. Olijf Voedingsadvies bezoekt daarvoor scholingen, die ook vaak door diëtisten worden bezocht.

Daarnaast worden consulten van een BGN-gewichtsconsulent vaak deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit gaat dus niet af van het eigen risico. Sommige verzekeraars vergoeden zeer ruim. Altijd interessant om even na te gaan.

De gewichtsconsulent richt zich op gezonde mensen met gewichtsproblemen. Iedereen kan zonder doorverwijzing van een huisarts zelf naar de gewichtsconsulent gaan. Een gewichtsconsulent is gespecialiseerd in intensieve begeleiding bij afvallen (of aankomen). Let wel op lidmaatschap van de BGN, want gewichtsconsulent is geen beschermde titel.

Een gewichtsconsulent geeft altijd een voedingsadvies voor afvallen of gezonder/fitter worden en geen dieet. Wanneer er sprake is van een medische aandoening of eetstoornis of je blijkt niet af te vallen met de richtlijnen gezonde voeding, dan zal je doorverwezen worden naar de huisarts.

Alle gewichtsconsulenten kunnen ouders van kinderen voorlichten over gezonde voeding. Een gewichtsconsulent met de specialisatie ‘Kind en Voeding’ is educatief onderlegd om ook de kinderen zelf te behandelen via een kindgericht programma. Olijf Voedingsadvies heeft deze specialisatie behaald en een programma opgezet.

Een gewichtsconsulent met de specialisatie ‘Sportvoeding’ behandelt wedstrijdsporters. Alle gewichtsconsulenten kunnen recreatieve sporters adviseren, dus tot maximaal 6 uur sport per week. Olijf Voedingsadvies begeleidt sporters, zonder voedingsklachten, met de sportvoedingspiramide als basis.

 

De diëtist

Een diëtist heeft een 4-jarige HBO beroepsopleiding gevolgd en is daarmee, naast algemene kennis over voeding, voor een belangrijk deel medisch onderlegd.

Een diëtist adviseert gezonde personen óf volwassenen, die een dieet nodig hebben in verband met een medische achtergrond. Denk hierbij aan diabetes, hart-&vaatziekten, allergie, COPD, schildklierproblemen, darmproblemen, eetstoornissen en dergelijke. Zij kunnen hierbij afwijken van de Richtlijnen Goede Voeding. Er zijn ook sportdiëtisten. Er is geen verwijzing van de huisarts nodig, tenzij dit in je polis staat.

Begeleiding door de diëtist zit in de basisverzekering voor 3 uur per jaar. Dit is sinds 2019 exclusief administratieve tijd. Je betaalt ook eerst het eigen risico. De aanvullende verzekering kan nog extra uren vergoeden.

Is de zorgvrager door huisarts of praktijkondersteuner verwezen via de Ketenzorg Diabetes, CVR (hart en vaatziekte) of COPD (longziekten) dan kunnen de consulten vergoed worden zonder eigen risico.

 

Waarom kiest men voor de BGN-gewichtsconsulent en Olijf Voedingsadvies

Het bezoek aan de gewichtsconsulent wordt vaak ervaren als een laagdrempelige manier voor gewichtsbeheersing. Bovendien is er meestal meer tijd in een consult beschikbaar.

De gewichtsconsulent heeft als expertise 'afvallen' en 'aankomen' en is op dit gebied dus zeer ervaren. De persoonlijke begeleiding en maatwerk worden als motiverend ervaren.

Het voedingsadvies voor afvallen kan bij Olijf Voedingsadvies worden aangepast op specifieke situaties en vragen. Bijvoorbeeld voor een betere hormoonbalans bij vrouwen in de overgang, herstel bij burn-out, milde darmklachten zonder medische oorzaak, koolhydraatbeperking binnen de Richtlijnen Goede Voeding.

Coaching op gedrag, voor het veranderen van eetgewoontes, is een belangrijk onderdeel van de begeleiding.

Wil je gratis en vrijblijvend komen kennismaken of even bellen?

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook:

Wat kunt u tijdens een bezoek aan de BGN-gewichtsconsulent verwachten?

Menu van de week

Tips van Olijf Voedingsadvies in de mailbox

Door Annette Wessels, BGN-gewichtsconsulent voor gezond afvallen of aankomen, zonder dieet, in Utrecht eo.