Olijf Voedingsadvies | Gezond en blijvend afvallen

Utrecht – Gewichtsconsulent bij afvallen alternatief voor diëtist

In de omgeving van Utrecht (Bunnik, Odijk, Werkhoven en verder) kun je effectief afvallen bij de diëtist of gewichtsconsulent.

Maar wat zijn de voordelen en verschillen?

 

De meest gezonde en effectieve manier om op een gezond gewicht te komen en te blijven

De diëtist en BGN-gewichtsconsulent werken volgens dezelfde Richtlijnen voor Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad en kunnen je evengoed helpen naar een gezond gewicht. Het advies zal dus nooit te streng zijn, je leert wat gezonde voeding is, hoe vaak en hoeveel je moet eten en bewegen en welke keuze je maakt voor een verantwoorde voeding.

Afvallen blijkt in de praktijk vaak erg moeilijk te zijn. Om op de lange termijn een gezond gewicht te behalen en behouden is afvallen onder begeleiding een goede methode. Door de afspraken ben je verzekerd van een stok achter de deur, waardoor het makkelijker is om je voornemens te realiseren. Bovendien zijn er meerdere oorzaken waardoor iemand te zwaar kan zijn geworden. De diëtist en gewichtsconsulent kijken hiernaar en geven je passende tips.

 

De gewichtsconsulent

Een gewichtsconsulent heeft een beroepsopleiding gevolgd van 1 à 2 jaar. Aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) weet je dat de gewichtsconsulent een geaccrediteerde opleiding heeft gevolgd en zich houdt aan de beroepseisen, bij- en nascholingen. Daarnaast worden consulten van een BGN-gewichtsconsulent vaak deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering. (Dit gaat dus niet af van het eigen risico.) De gewichtsconsulent richt zich op gezonde mensen met gewichtsproblemen. Iedereen kan zonder doorverwijzing van een huisarts zelf naar de gewichtsconsulent gaan. Een gewichtsconsulent is gespecialiseerd in intensieve begeleiding bij afvallen (of aankomen). Let wel op lidmaatschap van de BGN, want gewichtsconsulent is geen beschermde titel.

Een gewichtsconsulent geeft altijd een voedingsadvies en geen dieet. Wanneer er sprake is van een medische aandoening of eetstoornis of je blijkt niet af te vallen met de richtlijnen gezonde voeding, dan zal je doorverwezen worden naar de huisarts.

Alle gewichtsconsulenten kunnen ouders van kinderen voorlichten over gezonde voeding. Een gewichtsconsulent met de specialisatie ‘Kind en Voeding’ is educatief onderlegd om ook de kinderen zelf te behandelen via een kindgericht programma. Olijf Voedingsadvies heeft deze specialisatie behaald.

Een gewichtsconsulent met de specialisatie ‘Sportvoeding’ behandelt wedstrijdsporters. Alle gewichtsconsulenten kunnen recreatieve sporters adviseren, dus tot maximaal 6 uur sport per week.

De consulten van de BGN-gewichtsconsulent worden vaak geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering.

 

De diëtist

Een diëtist heeft een 4-jarige HBO beroepsopleiding gevolgd en is daarmee, naast algemene kennis over voeding, voor een belangrijk deel medisch onderlegd. Een diëtist adviseert gezonde personen óf volwassenen, die een dieet nodig hebben in verband met een medische achtergrond. Denk hierbij aan diabetes, hart-&vaatziekten, allergie, COPD, schildklierproblemen, darmproblemen, eetstoornissen en dergelijke. Er zijn ook sportdiëtisten. Er is geen verwijzing van de huisarts nodig, tenzij dit in je polis staat.

Begeleiding door de diëtist zit in de basisverzekering voor 3 uur per jaar. Dit is, nu nog, inclusief administratieve tijd. Je betaalt wel eerst het eigen risico. De aanvullende verzekering kan nog extra uren vergoeden. Is de zorgvrager door huisarts of praktijkondersteuner verwezen via de Ketenzorg Diabetes, CVR (hart en vaatziekte) of COPD (longziekten) dan kunnen de consulten vergoed worden zonder eigen risico.

 

Waarom kiest men voor de gewichtsconsulent

Het bezoek aan de gewichtsconsulent wordt vaak ervaren als een laagdrempelige manier voor gewichtsbeheersing. Bovendien is het tarief meestal gunstig. De gewichtsconsulent heeft als expertise 'afvallen' en 'aankomen' en is op dit gebied dus zeer ervaren. De persoonlijke begeleiding en maatwerk worden als motiverend ervaren. Coaching op gedrag is een belangrijk onderdeel van de begeleiding.

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook:

Wat kunt u tijdens een bezoek aan de BGN-gewichtsconsulent verwachten?

Menu van de week

Tips van Olijf Voedingsadvies in de mailbox

Door Annette Wessels, BGN-gewichtsconsulent voor gezond afvallen of aankomen, zonder dieet, in Utrecht eo.