Gezond afvallen met een smoothie van fruit

Door Annette Wessels, BGN-gewichtsconsulent voor afvallen of aankomen in Utrecht eo.

Zo maak je een smoothie

Vind je het lastig om voldoende fruit te eten óf heb je teveel fruit gekocht? Maak er dan een gezond drankje van. Gebruik een (hogesnelheids-)blender. Daarin doe je 3 of 4 stuks fruit. Na het blenden voeg je een halve liter water toe. Zo maak je een liter drank. Dit drink je in 1 of 2 dagen op. Je moet het dan wel bewaren in de koelkast. Al het fruit dat even groot is als het volume van een appel telt als 1 stuks fruit.

Schil het fruit niet

Schil het fruit niet als het niet nodig is. Zo behoud je de vezels. Die zijn super belangrijk voor het verzadigende effect, de darmwerking en de bloedsuikerspiegel. Zelfs aardbeien kun je met kroontje en al toevoegen. Je merkt dan dat je meer op de smoothie gaat kauwen. Dat is belangrijk, want de spijsvertering begint in de mond.

Crunchy smoothie

Op een hete dag kun je ijsklontjes of bevroren fruit mee blenden voor een crunchy effect. Dus als je toch bezig bent om fruit schoon te maken, vries dan direct wat porties in.

Met groente

Ook als je groente tekort komt op een dag, kun je er wat van in de smoothie verwerken. Het is een kwestie van proberen, omdat dat wel een andere smaakbeleving geeft. Vooral wanneer je donkergroene bladgroenten, zoals spinazie, donkere slasoorten of boerenkool, gebruikt. Deze zijn wel heel gezond vanwege de extra calcium die ze bevat. Je gebruikt in zo’n groene smoothie 3 stuks fruit en 100 tot 200 gram bladgroenten en de halve liter water. Vind je dit veel te groen, probeer het dan eens met wortel.

Met zuivel

Je kunt er ook voor kiezen een fruit-smoothie te maken met yoghurt. Vooral als je het lastig vindt om voldoende zuivel te nuttigen. De verhouding met zuivel is ca. 2 stuks fruit op 150 ml yoghurt.

Goed voor de lijn

Door het vullende effect van de smoothies zul je merken dat er minder trek is in zoet uit snoep en koek. En dat is goed voor de lijn! Bovendien is er water toegevoegd. Veel water drinken heeft een reinigend effect.

Bekijk hieronder het filmpje om een smoothie te maken

Heb je een lekkere smoothie gemaakt? Als je wilt kun je het recept vermelden bij de reacties.