Nutriscore, waarom is dat handig?

Nutriscore is een voedselkeuzelogo. Dit logo geeft voedingsmiddelen een score van A tot en met E. Er wordt daarbij gekeken naar de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels en het aandeel fruit, groente en noten in het product. Via een matrix van berekeningen wordt de score gegeven.

Eerst hadden we het 'Vinkje', maar omdat dat niet goed voldeed is het afgeschaft. Want producenten konden betalen voor het Vinkje, het classificeerde alleen 'goed' of 'fout' en was onduidelijk.

Net als het Vinkje kun je met de Nutriscore producten binnen een voedselgroep vergelijken, zoals ontbijtgranen, sauzen en toetjes. Dit jaar kiest het ministerie een nieuw voedselkeuzelogo. De Consumentenbond pleit voor de Nutriscore, die inmiddels wordt gebruikt in Frankrijk, België en Spanje.

Nutriscore

Nutriscore en Schijf van Vijf

Het kan extra informatie geven naast de Schijf van Vijf. Maar ze komen lang niet altijd met elkaar overeen. In de Schijf worden bijvoorbeeld sappen, kokosingrediënten, zout, suiker en los toegevoegde vezels niet gebruikt. Terwijl in de Nutriscore alles wordt meegenomen in de matrix. Die daarom vaker positief is.

Zo komt Peijnenburg Zero goed uit de bus met een A. Terwijl het in feite alleen maar roggebloem en losse vezels zijn. Ook repen of ontbijtgranen met veel gepureerd en gedroogd fruit komen goed uit de bus. Terwijl je ten opzichte van de Richtlijnen Goede Voeding en de Schijf dan al snel teveel gedroogd fruit eet. Het blijven immers geconcentreerde fruitsuikers. Niet heel gezond dus.

Gebruik liever altijd je gezonde verstand en kies zoveel mogelijk voor onbewerkte producten zonder suiker en zout.

Nutriscore en Olijf Voedingsadvies

Natuurlijk leuk om de Nutriscore eens los te laten op de gezonde baksels van Olijf Voedingsadvies. Ik spitte de achtergronddocumenten door en denk dat ik de juiste berekeningen heb gemaakt. De uitslag zie je staan onder deze recepten. Doorgaans score A en soms een B.