Hoe word je een super vetverbrander?

Yes, vetten verbranden, dat willen we allemaal. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Google geeft de meest uiteenlopende tips daarover, maar zijn die waarheidsgetrouw?

In dit artikel lees je 5 dingen die je kunt doen om een vetverbrander te worden én of ze waar zijn. Onderaan vind je de conclusie voor een optimale vetverbranding.

vetverbrander vetverbranding vet verbranden

 

1. Koolhydraatbeperking voor optimaal vet verbranden?

Dit onderwerp is hot. Minder koolhydraten zou het lichaam dwingen tot meer vetverbranding. Dat is het idee.

Maar, meer vet verbranden betekent niet persé meer vetverlies. Want wanneer je meer vet gaat verbranden zal je ook automatisch minder van de overgebleven koolhydraten verbranden. En dat zijn ook calorieën.

Goed gecontroleerde studies laten zien dat koolhydraatbeperking de insuline-afgifte verlaagt, en de vetverbranding verhoogt. Maar ook dat er, zonder deze koolhydraatbeperking, geen verschil is in vetverlies op de lange termijn. Alhoewel in het geval van diabetes koolhydraatbeperking, in overleg met een diëtist, mogelijk zinvol kan zijn.

Zowel koolhydraten- als vetverlaging in de voeding geeft gewichtsverlies. Want je eet per saldo minder. Dus, eet zoals het jou past, zodat je het vol kunt houden. Maar zonder hele voedingsgroepen te schrappen. Wij kunnen uitzoeken hoe jouw ideale menu eruit zou kunnen zien.

 

2. Sporten op een nuchtere maag als vetverbrander?

Het idee daarachter is dat na een nacht niets eten de koolhydraatreserves (glycogeen) en de insulinespiegel laag zijn. Het lichaam schakelt over op het verbranden van voornamelijk vet in plaats van koolhydraten. Handig voor een marathonloper om zijn lichaam hierop te trainen.

Maar is dat hetzelfde als vet verliezen? Dat ligt eraan of je over de hele dag gezien minder energie uit voeding tot je nam, dan hebt verbrand. Sporten op nuchtere maag lijkt dan ook niet effectiever te zijn dan sporten op niet-nuchtere maag, als je totale energie-inname op een dag gelijk is.

 

3. Word vetverbrander door het gebruik van kokosolie?

Is het slim om met kokosolie te gaan koken? Dit vet zou een gunstige samenstelling hebben voor gewichtsverlies. Dat komt door de zogenaamde MCT-vetzuren. Maar, is dat zo? Kokosolie bevat trouwens helemaal niet zoveel MCT-vetzuren.

De conclusie van de wetenschappers van I am a Foodie (citaat): Er is op dit moment onvoldoende bewijs om te stellen dat kokoslie beter is voor gewichtsverlies dan andere vetten en oliën. Studies laten wel zien dat het vervangen van LCT’s door MCT’s tot gewichtsverlies leidt. Maar de kwaliteit van veel studies is niet goed genoeg. Ook zijn deze resultaten niet zomaar één op één te vertalen naar het product kokosolie zoals het in de keuken wordt gebruikt. Gebruik daarom geen kokosolie om gewicht te verliezen.

(bron: https://www.iamafoodie.nl/zorgt-kokosvet-gewichtsverlies/)

 

4. Kweek meer bruin vet voor meer vetverbranding?

Bruin vet bevindt zich tussen de schouderbladen en rond vitale organen. Omdat het bruine vet, in tegenstelling tot het gewone witte vet, naast vetzuren ook glucose verbrandt lijkt het voordelig te zijn voor de glucose- en vetstofwisseling. Het verhoogt je energieverbruik.

Als je zorgt dat je ca. 2 uur per dag de omgevingstemperatuur verlaagt naar 17 graden, dan activeer je het bruine vet. En de hoeveelheid neemt mogelijk toe. Zet de verwarming lager of doe een laagje kleding uit.

Maar ja, misschien krijg je er ook meer honger van en ga je dus meer eten. Er is meer onderzoek nodig naar dit mechanisme. Maar het is niet uitgesloten dat het kan helpen meer vet te verbranden.

 

5. Vetverbrander door krachttraining of duursport?

Er zijn gewoon veel misverstanden rondom vetverbranding. De een zegt bijvoorbeeld dat je matig intensief moet sporten en de ander zegt dat je juist krachttraining moet doen.

Maar wat wil je nu eigenlijk? Optimaal vet verbranden of afvallen? Dat zijn in feite 2 verschillende dingen. Een duursporter zal optimaal willen vetverbranden, zodat hij de beste prestatie neerzet. Een afvaller wil gewoon die kilo's kwijt. Daarvoor kijk je vooral naar voeding. En daarbij beweeg je voldoende qua cardio- en krachttraining.

 

Conclusie: Hoe kom je dan van dat verdraaide buikvet af?

Ondanks alle mooie verhalen die je overal kunt vinden over het krijgen van een optimale vetverbranding, valt er eigenlijk niet zoveel meer over te zeggen dan gezond te eten en bewegen.

Vet verbranden doe je door minder energie tot je te nemen uit voeding, dan je verbrandt gedurende de dag: dit heet 'negatieve energiebalans'. Je zorgt dat je voeding in balans is qua voedingsstoffen en dat je geen honger hebt. Je kiest zoveel mogelijk puur en onbewerkte voeding (met zo min mogelijk toegevoegde suikers, geen alcohol, regelmatig eet- en slaappatroon, etc.).

En daarbij zorg je voor een mooie portie beweging, die je vol kunt houden. Het helpt ook om gedurende de dag vaker te staan, te wandelen of bijvoorbeeld steeds wat spieren aan te spannen. Eventueel zet je de omgevingstemperatuur iets lager. En je zorgt voor voldoende ontspanning, minder stress.

Meer weten of hulp nodig bij het maken van een goed dagmenu voor jou?