Krijg nou wat, witte rijst heeft meer vezels dan zilvervliesrijst?

Heeft witte rijst meer vezels dan zilvervliesrijst?

Tijdens de supermarktsafari, waarbij we met een groepje mensen in de supermarkt producten gingen bekijken, zagen we vreemde verschillen in vezelgehalte op pakken rijst en pasta. Dat kan toch niet? Zilvervliesrijst is toch zilvervliesrijst en witte rijst is witte rijst?

In dit filmpje van de Keuringsdienst van Waarde wordt het uitgelegd. Kijk eventueel alleen de laatste minuten vanaf minuut 20. Maar lees eerst nog even verder!

Wat is er aan de hand?

Er blijken verschillende analysemethodes te zijn en daar kan de fabrikant zijn voordeel mee doen om een hoog vezelgehalte op het pak te krijgen. En dan heeft onderling verpakkingen vergelijken in de supermarkt dus geen enkele zin.

Wat zit er nu echt in aan vezels?

Daarvoor kijken we naar de officiële tabellen van RIVM Nevo-online, per 100 gram ongekookt product:

  • witte rijst 1.3 gram vezel
  • zilvervliesrijst 3 gram vezel
  • witte pasta 3 gram vezel
  • volkoren pasta 6.9 gram vezel

Eet dus altijd de zilvervliesvariant en de 100% volkoren pasta voor je gezondheid en bij afvallen. Want deze hebben de hoogste gehaltes aan vezels.

Fabrikanten zijn slim en stoppen er soms ook nog losse vezels bij als ingrediënt. Maar, er wordt verwacht dat deze niet dezelfde gezondheidsvoordelen hebben als de vezels uit een onbewerkt product.

Snap je het nog?

Vind je het ook ingewikkeld om de juiste keuze te maken in de supermarkt? Wil je weten hoe je op het verkeerde been wordt gezet? Ik kan je meenemen naar jouw supermarkt en dan kun je al je vragen stellen in een extra lang consult van 1.5 uur. Of, je verzamelt een groepje vrienden/vriendinnen en deelt de kosten.

Wat ook kan is een lang consult in mijn praktijk over etiketten lezen. Je neemt dan producten mee waar je vragen over hebt. En krijgt natuurlijk een lekker kopje koffie of thee. Mogelijk vergoedt jouw verzekering het voedingsadvies. Afspraak maken?