Hummus, homemade wel zo lekker en gezond.

Hummus

Hummus is homemade wel zo lekker en gezond. Als je het zelf maakt, weet je zeker dat er lekker veel kikkererwten in zitten en weinig (of zelfs geen) zout. Want hummus zonder zout is een Schijf-van-Vijf product voor gezond broodbeleg.

Ik had zelf ook al eens geëxperimenteerd met zelf hummus maken (zie foto’s onderaan, ook lekker!). Maar mijn cliënt maakte er een projectje van en kwam ook op een perfect recept voor hummus uit.

Recept
  • Je neemt een blikje (400 gram) met kikkererwten, en laat dat voor ca. 80% uitlekken. Bewaar het uitlekvocht. De kikkererwten doe je in de bak waarin je gaat mixen met foodprocessor of staafmixer.
  • Daar doe je bij: een scheut olijfolie, een uitgeperste limoen of citroen, 3 grote theelepels met sesampasta (bruine tahin), komijnpoeder, (eventueel zout) en peper, een handje gewassen verse peterselie en wat chilipeper.
  • En dan kun je aanvullen met kruiden, bijvoorbeeld: ras el hanout kruiden, kerrie, Italiaanse kruiden, Provençaalse kruiden, paprikapoeder, kerstomaatjes, nootjes, etc. Dan komt het echt lekker op smaak.
  • En mocht ‘ie nou te dik zijn dan kun je het met het restvocht uit de kikkererwten wat dunner maken.
  • Dan mixen tot de grote stukken weg zijn en je hebt een prima broodbeleg met veel vezels en weinig vet en nauwelijks zout.
  • Het is enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Tip 1

Probeer het recept eerst eens zonder zout. Mochten de kruiden voor jou niet voldoende smaak geven, dan kun je altijd nog wat zout toevoegen. Maar probeer dan steeds een beetje te minderen.

Tip 2

Heb je echt geen tijd of zin om zelf hummus te maken, kies dan uit de supermarkt een variant met zo min mogelijk zout.

Serveertip

Bijvoorbeeld op een stukje komkommer, als hapje op een verjaardag. Hummus is ook een prima dip voor rauwkost. Dus zo maak je er een gezond tussendoortje van.


Het recept bij deze 2 foto’s lijkt op bovenstaand: 400 gram uitgelekte kikkererwten, 2 eetlepels tahin, 1-2 tenen knoflook, sap van 1/2 citroen, scheut kikkererwtenvocht, eventueel een weinig zout.