Hoe kun je minder zitten?

Hoe kun je minder zitten?

We zitten met z’n allen teveel. En dat gebeurt vooral op het werk, bijvoorbeeld als je een kantoorbaan hebt. Wist je dat Nederlanders het meest zitten van alle Europeanen? Vaak meer dan 7.5 uur per dag. En dit kan de volgende gevolgen geven: hart- en vaatziekte, diabetes type II. De langzitters hebben respectievelijk 112% en 147% meer kans op deze ziektes dan kortzitters.

Zitten is schadelijk

Ik lees op Nieuws voor Diëtisten: Veel zitten kan leiden tot vervroegde sterfte. Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten, hebben een 10% tot 27% hoger risico op vervroegde sterfte ten opzichte van mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. Hierbij is al gecorrigeerd voor andere leefgewoonten die tot vervroegde sterfte kunnen leiden, zoals roken.

Hoeveel moet je dan bewegen

Matig intensief bewegen en sporten hebben een beschermend effect op de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten. Maar dan moet je dat wel elke dag een uur doen. En dat is niet voor iedereen zo maar in te passen.

Aanpassingen op de werkplek

De oplossing ligt op de werkplek zelf. De eenvoudigste oplossing is het plaatsen van zit-sta-bureau’s en staand vergaderen. Er zijn ook bureau’s waarbij je kunt werken en fietsen tegelijk.

Aanpassingen thuis

Zitgedrag hangt ook samen met tv kijken, gamen, roken, overgewicht, smartphonegebruik, stress, vermoeidheid en snackgedrag. Dus mensen, kom in beweging. Pak vaker de fiets, de benenwagen, de trap enzovoorts. Bij stress, vermoeidheid en snackgedrag kun je beter een verkwikkende wandeling maken. En natuurlijk gezonde eten. Voor een advies op dat gebied help ik je graag verder.