Een sprekend verhaal over ‘van dieet naar eet’

Een sprekend verhaal over: Van niet passend ‘dieetjasje’ naar ‘eetjasje’ met de juiste snit.

Van dieet …

Er was eens een vrouw die wilde afvallen. Ze surfde wat rond op internet en koos een dieet waarbij je makkelijk en snel af zou vallen. Iedereen zei dat het hielp! Het ging geweldig. Ze at lekker weinig en verving wat maaltijden, schrapte hier en daar nog wat brood en andere koolhydraten. De kilo’s vlogen er snel af. Stoer zei ze op elk feestje ‘nee’ tegen de hapjes en ze hield zich strikt aan haar dieet. Na een tijdje begon het wel wat te vervelen. En eigenlijk durfde ze haast geen normaal eten meer te nemen. En eerlijk gezegd kreeg ze ook weleens een eetbui. Als ze verdrietig was of als ze wist dat er wat lekkers in de la lag. En toen kwam de klad erin. Hoe moest ze dit ooit volhouden? Kilo voor kilo kwam er weer bij. En zelfs meer dan dat. Haar honger- en verzadigingshormonen waren van slag geraakt, de verbranding vertraagd en ze kreeg meer buikvet dan eerst.

… naar eet …

Uiteindelijk bedacht ze dat snel afvallen niet zo’n goed idee was geweest. De gouden bergen die werden beloofd waren slechts voor tijdelijk. Eerst maar eens even normaal gaan eten, maar hoe? En hoe zit het dan met alles wat overal maar geroepen wordt over gezond eten? Ze liet een analyse maken en zich adviseren. Daar ontstond een ‘eetjas’ op maat. Hij ging steeds meer voelen als een tweede huid. In haar jas zat voeding die ze lekker vond, maar dan precies genoeg. Deze voeding was goed voor haar en ze voelde zich er fit bij. Ze nam de tijd om uit te proberen welke voeding nog meer goed voor haar voelde. En bewegen, daar was ook best wat van te maken. Goede ervaringen uit het verleden werden opnieuw gedragen. Het jasje ging steeds beter zitten, want er werden juiste accessoires toegevoegd. En in de zakken zaten handige briefjes met tips, die ze steeds opnieuw opdiepte. Bijvoorbeeld over snel iets goeds op tafel zetten. Of over hoe je een etiket leest. Of over welke voeding goed is voor je stofwisseling en gezondheid. Er kwam ook een hele, mooie afbeelding op haar jas. Van een omgeving waarin ze zich heel rustig en ruim voelde. Als ze daarnaar keek, kon ze zacht zijn naar haar moeilijke momenten. Dan was al die kaas, gezellige bourgondisch inslag en chocola niet meer nodig om zich lekker te voelen. Of eigenlijk achteraf gezien niet lekker maar veel te vol.

… naar blijvend afgevallen.

En zo ging ze op weg met haar eetjas. Soms ging die per ongeluk weleens uit en was ze de draad kwijt. Maar de jas werd steeds bijgeschaafd, zodat hij echt de perfecte snit kreeg. En op het laatst was het zo vertrouwd, dat ze hem automatisch aan had. Ze wist dat het goed zou blijven gaan als ze rustig bleef kijken naar wat de jas haar vertelde over wat ze nog meer nodig had. Ook toen ze ouder werd en er wat nieuwe briefjes en accessoires nodig waren. Ze werd nooit meer zo’n slanke den als uit de tijdschriften en op tv. Maar dat hoefde ook niet meer. Nee, zij had haar draai helemaal gevonden en was blij met haar nieuwe leefstijl en bijbehorend gewicht.

Wil jij dit ook? Dan wandel ik graag mee op jouw weg om de perfecte eetjas te ontwerpen.

Een warme groet, Annette

N.B. In dit verhaal kun je voor ‘vrouw’ ook ‘man’ lezen.