Etiketten lezen: Is ‘biologisch’ echt biologisch?

 

Via deze link (NPO3) krijg je antwoord op de vraag: Wat is ‘biologisch’ (citaat hieronder) eigenlijk en is het gezonder?

Wat is ‘biologisch’ eigenlijk?
In 1991 zijn er op Europees niveau regels opgesteld voor de plantaardige biologische productie. Daar zijn sinds 2000 ook regels voor de dierlijke biologische productie aan toegevoegd. Producten die aan die regels voldoen, worden in Nederland voorzien van een EKO-keurmerk en een sticker voor het Europese Bio-keurmerk (dat groene blaadje). Maar om die te ontvangen, moet je voldoen aan de volgende regels:

Plantaardig biologisch:
Het gebruik van kunstmest of chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen is uit den boze. En ook genetische manipulatie is verboden. Die twee voorwaarden liggen aardig voor de hand. Maar om aan alle eisen te voldoen, mag er bijvoorbeeld ook niet op kunstmatige ondergrond (steenwol bijvoorbeeld) verbouwd worden. Om plagen en ziektes tegen te gaan worden natuurlijke vijanden ingezet. Denk aan vogels en sluipwespen om insecten tegen te gaan. Of het planten van verschillende gewassen tegelijkertijd, zodat ziektes moeilijker over kunnen springen naar een volgend stuk grond.

Dierlijk biologisch:
Centraal in deze kwestie is het welzijn van de dieren. Ze moeten over veel ruimte (per diersoort verschillende afspraken) en de mogelijkheid naar buiten te gaan beschikken. Medicijnen mogen alleen gebruikt worden als het dier ziek is en dus nooit ter preventie. Groeihormonen zijn ten strengste verboden. En genetische manipulatie mag uiteraard ook hier niet.

Biologisch verwerken:
Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Ook de verwerking van deze biologische producten is aan regels onderhevig. Om het felbegeerde stickertje te verdienen mogen geen chemische kleur-, geur-, en smaakstoffen worden toegevoegd. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch. Er is slechts een beperkt aantal additieven van natuurlijke oorsprong toegestaan. Het criterium is dat toevoegingen technologisch onmisbaar moeten zijn. Zo mag biologische suiker niet gebleekt worden en biologische margarine wordt niet met een hulpstof gehard. Maar aan biologische wijn mag bijvoorbeeld wel suiker toegevoegd worden om het alcoholpercentage kunstmatig te verhogen. En ook sulfiet is bij wijn toegestaan.