Biologisch vlees en biologische melk voedzamer

Je leest regelmatig berichten in de krant: is ‘biologisch’ nou beter dan ‘gewoon’? Meestal komt daar vooral uit dat biologisch duurzamer is en een betere leefomgeving biedt voor het dier.  De verschillen in voedingswaarde zijn meestal niet groot. Daarnaast valt over smaak niet te twisten, uiteraard.

Maar dit onderzoek over vlees en melk laat toch een duidelijk verschil in voedingswaarde zien. Dat is interessant, omdat het meer bijdraagt aan je gezondheid.

Lees maar eens:

Biologische melk bevat 50% meer omega-3- vetzuren dan gewone melk en een lagere omega-3/omega-6 ratio. Deze verhouding zou belangrijk zijn voor de gezondheid van hart- en bloedvaten. Daarnaast bevat biologische melk meer vitamine E, ijzer, een aantal carotenoïden en 40% meer geconjugeerd linolzuur. Deze verschillen zijn sterk gerelateerd aan weidegang en laag-geconcentreerd voer voor de koeien, zoals biologische richtlijnen voorschrijven.

Biologisch vlees bevat eveneens ongeveer 50% meer omega-3-vetzuren en daarbij ook minder van de verzadigde vetzuren myristinezuur en palmitinezuur.

Weidemelk