Is rood vlees kankerverwekkend?

De WHO bevestigt bevindingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over vlees en kanker

De WHO maakte in 2015 de resultaten bekend van een grondige evaluatie van het bewijs voor een verband tussen bewerkt vlees, rood vlees en (darm)kanker. Bewerkt vlees wordt door de WHO aangemerkt als kankerverwekkend, en rood vlees als waarschijnlijk kankerverwekkend, voor de mens.

Het eten van veel rood vlees hangt ook nog samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2 en longkanker. Bij het eten van bewerkt vlees is het risico nog wat hoger.

We hoeven rood vlees niet helemaal te laten staan omdat het ook gezonde voedingsstoffen bevat zoals eiwitten, ijzer, en zink. Waar het om gaat is om een gezond en gevarieerd voedingspatroon te hebben dat is gebaseerd op voornamelijk plantaardige voeding aangevuld met kleine hoeveelheden dierlijke voeding zoals vis, gevogelte en rood vlees.

Het feit dat bewerkt vlees wordt gezien als kankerverwekkend, betekent niet dat dit hetzelfde risico geeft als bijvoorbeeld roken. Het risico op kanker door roken is vele malen groter. Of iemand daadwerkelijk kanker ontwikkelt hangt af van veel meer factoren, zoals erfelijke aanleg, roken en andere voedingsgewoonten.

 

Wat is rood vlees?

Dat is vlees van alle dieren die op 4 poten lopen. Het gaat hierbij niet om vlees dat niet goed doorbakken is, maar om vlees dat rood is wanneer je het rauw in de winkel koopt. Het gaat ook om vlees in alle vormen als gehakt, karbonades en hamburgers. Gezonder is dus het eten van kip, vis, ei en vegetarisch.

 

Wat eet ik dan?

Het Voedingscentrum zegt: Het is belangrijk om de vleesconsumptie te beperken tot maximaal 500 gram vlees, waarvan 300 gram rood vlees, per week. Ook is het goed om een aantal dagen in de week vis of vegetarische alternatieven te eten.

Bewerkt vlees bevat meestal veel verzadigd vet en zout. Denk aan worst, hamburgers, gemarineerd vlees en bijna alle vleeswaren. Het is dus ook belangrijk om te letten op het vetgehalte. Vet vlees is bijvoorbeeld spek, worst, gehakt, krabbetjes, lamsvlees. Mager vlees is beter, omdat het minder verzadigd vet bevat. Zie hieronder de rechterafbeelding voor rood, mager vlees.

rood vlees rood vlees

Kortom: eet maximaal 3x per week rood vlees. Dat is vlees van dieren op 4 poten. En als je vlees eet, dan bij voorkeur de onbewerkte én magere variant. Het is ook goed om 1x per week peulvruchten en (vette) vis op je menu te zetten. De andere dagen eet je dan kip(filet)/gevogelte. Of je wisselt nog meer vlees af met een vegetarisch alternatief.

 

Hoogleraar voedingsleer, Martijn Katan, legt uit in RTL Late Night

Klik hier voor het fragment in de uitzending (2 minuten).

Rood vlees en kanker RTL late night