Pasen: feiten en fabels over eieren.

Pasen staat voor de deur. Dan wordt er vaak een eitje gegeten. Hieronder een samenvatting van de meest gestelde vragen met het antwoord over eieren (via voedingscentrum.nl).

Eieren verhogen het cholesterol?

Waar. Eieren zijn rijk aan cholesterol. Cholesterol in je voeding kan leiden tot een kleine verhoging van het cholesterolgehalte van je bloed. Een hoog bloedcholesterolgehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Daarom het hele jaar door: neem ongeveer 3 eieren per week. Ze zijn namelijk rijk aan vitamines en mineralen. Vegetariërs die door hun plantaardige voeding minder verzadigde vetten tot zich nemen, kunnen 4 tot 5 eieren per week nemen. Dus hoe plantaardiger je eet, hoe meer ruimte voor een eitje.

Bewaren buiten de koelkast?

Niet waar. Eieren bewaar je het beste in de doos in de koelkast. Door de koude temperatuur houd je de eieren niet alleen langer vers, het remt ook de groei van bacteriën. Schadelijke bacteriën zoals salmonella en campylobacter krijgen zo minder kans. Door de eieren in de doos te bewaren drogen ze minder snel uit.
In de winkel liggen ze niet in de koeling?
Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op. Maar als het ei vochtig wordt, kunnen er sneller schadelijke bacteriën groeien. En dat is ongewenst.
Biologisch ei even gezond als scharrel?
Waar. Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Een biologisch of vrije-uitloopei is wat dat betreft niet beter voor je gezondheid dan een gewoon scharrelei.

Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip. Zo hebben ze meer ruimte en kunnen ze naar buiten.

Wanneer kippen buiten lopen is er meer kans op besmetting met stoffen uit het milieu, zoals dioxine of zware metalen maar eieren van deze kippen voldoen nog steeds aan de veiligheidsnormen.

In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel veel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat wel zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten. In sommige biologische producten zijn ook hogere gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bio-actieve stoffen. Maar de gevonden verschillen zijn meestal erg klein en wisselend. Er is tot nu toe niet overtuigend aangetoond dat biologische producten beter -of slechter- zijn voor je gezondheid.

Bruin of wit ei?

Of een ei bruin is of wit maakt niet uit voor de voedingswaarde.

Is ei een goede vleesvervanger?

Ja. Door het eiwit, ijzer en vitamine A, B1, B12 zijn eieren een goede vleesvervanger. Je kunt vlees dus regelmatig door een ei vervangen. Als je minder vlees of geen vlees wil eten, varieer dan wel zo veel mogelijk tussen vleesvervangers, vis en ei.

Geschikte vleesvervangers bevatten naast ijzer en eiwit, ook vitamine B12 en/of B1. Noten, pitten, peulvruchten, soja, falafel, tempé en tofu zijn geschikt. Onvolwaardige vleesvervangers zijn quorn, seitan en kaas. Die bevatten of niet genoeg ijzer of niet genoeg B-vitamines en voldoen dus niet aan de criteria.

Hoe zit het met de code op het ei?

Algemeen gesteld: hoe lager de code, hoe beter/natuurlijker voor het welzijn van de kip.

(Koloniehuisvesting: In 2012 zijn kooisystemen – oude legbatterij – vervangen door koloniehuisvesting. Dat zijn kooien die meer ruimte bieden dan kooisystemen.)