Suiker, zijn suikeralternatieven gezonder?

Gisteren was er een uitzending bij Tros Radar over suikeralternatieven. Hieronder zie je de video (15 minuten).

Suikers

Wat blijkt? Suiker is gewoon suiker, welke claims en mooie verhalen er ook op de verpakking staan. Zelfs als er ‘superfood’ op staat. En als je er teveel van eet, word je dus dikker. De alternatieven zijn ook vaak veel duurder dan gewone tafelsuiker. Het betreft in deze uitzending oerzoet, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, agavesiroop, ahornsiroop en honing.

Naar mijn mening is er wel een psychologisch effect. Mensen die deze suikers gaan gebruiken, gaan vaak bewuster leven en dus het suikergebruik verlagen. De smaak is vaak ook anders en minder zoet, waardoor je minder getriggerd wordt tot dooreten. De prijs is veel hoger, dus als je zelf iets bakt, ben je ook meer geneigd er zuinig van te eten.

Zoetstof

Wederom wordt benadrukt dat aspartaam veilig is om te gebruiken. De nieuwste zoetstof is stevia. Maar deze wordt vaak verkocht op een basis van maltodextrine (zetmeel). Ook wordt de stof vaak gecombineerd met andere suikervervangers vanwege de smaak. Daarnaast is het zo dat je van alleen verandering in je dieet van suiker naar zoetstof niet afvalt. Bovendien blijf je gewend aan zoet. Je kunt beter je hele levensstijl bekijken, om te zien waar winst te behalen valt voor afvallen.  Olijf Voedingsadvies biedt hierbij begeleiding.

Puur Gezond

Het beste is dus suikers en zoetstoffen met mate gebruiken of helemaal niet. Je kunt in je recepten fruit verwerken, dan ben je puur gezond bezig.